Successos

El quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (30): homes enrabiats

Un ciclista veu el caiac a l’aigua i dos homes que discutien dins d’un cotxe que venia de la Font del Borni

Dissabte 26 d’agost del 2017. L’Antoni, un lampista osonenc jubilat, agafa la bicicleta i se’n va a fer una ruta pels entorns de Sau i Susqueda. Quan baixa per la pista que ve de Sau, veu a l’aigua, a prop de la zona on hi ha l’embarcador, un caiac mig desinflat en forma de V. Li sembla com si fos d’alumini, i continua el seu camí sense donar-hi importància, pensant que algú l’havia abandonat perquè se li havia fet malbé. L’Antoni continua la seva ruta en bicicleta i quan arriba a la paret, travessa la passera de formigó (encara no hi havia la tanca que hi barra el pas) i continua el seu camí cap a Sant Martí Sacalm, el final de ruta que s’ha fixat per aquell dia. Quan és a la pedrera es troba amb un cotxe que ve del camí de la Font del Borni. A dins hi van dos homes que li criden l’atenció perquè és evident que s’estan discutint. Gesticulen mostrant indignació. L’Antoni, que té problemes d’oïda, no pot sentir què diuen. L’home que condueix porta barba, i tant l’un com l’altre brutegen. Enfila la pista que va cap a Sant Martí i el cotxe amb els dos ocupants enrabiats agafa la pista cap avall. Veu baixar el cotxe i li sembla que és un Peugeot 106 o un Ford Fiesta de color blanc brut o gris. L’Antoni continua el seu camí; quan arriba a Sant Martí Sacalm comprova si la bateria de la bicicleta se li ha gastat gaire. Encara té corda per a estona. Gira i se’n torna cap a casa fent la mateixa ruta que havia fet d’anada. Les càmeres de les oficines de la presa, que l’han captat quan travessava el viaducte a les 9.51 h, el tornen a captar a les 11.45 h, quan travessa en direcció contrària per tornar cap a la pista que puja cap a Sau, des d’on abans ha vist el caiac, que avui també l’han vist dos pescadors de Banyoles, un pescador de Santa Coloma de Farners i uns motoristes de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta gent ho aniran a explicar als Mossos quan saben que hi ha una parella desapareguda, i el caiac el retiraran el diumenge 27. És el que duien Marc i Paula. Però l’Antoni no ho explica fins al 2022, i ho fa arran de la publicació del llibre El pantà maleït, sobre el cas del doble crim. És llavors quan pren consciència que potser els dos homes que va veure discutint dins del cotxe podien tenir relació amb el cas o que fossin ells els que havien llançat el caiac a l’aigua des de la banda de la riera de Rupit (d’on venien amb el cotxe) per fer-lo desaparèixer.

Qui eren els dos homes que va veure el ciclista? Tenien res a veure amb el caiac? Bartomeu Soler, l’home que vivia a la barraca en aquelles dates tenia un 106 gris però l’Antoni no l’identifica com cap dels dos homes. A les imatges de les càmeres de la presa es veuen dos vehicles que baixen de la pista, a les 10.30h i a les 10.58 h, que per l’hora podrien ser els que veu l’Antoni. Però no se’ls identifica (són un puntet en moviment), i les càmeres que capten els cotxes de més a prop no se’n veu cap que hi correspongui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia