Successos

El quadern negre

Tura Soler

Destí mortal a les Balears

Arribarà a algun port la investigació judicial per la mort de la petita de Roda de Berà?

Quan es va descobrir que la nena trobada morta a la platja de Roda de Berà l’11 de juliol passat era una víctima del naufragi d’una pastera que havia arribat a la costa de les Balears, la primera reflexió que vaig fer va ser que en aquesta ocasió la investigació de la Guàrdia Civil havia anat prou ràpida i ben coordinada, ja que en qüestió de set dies van tenir els resultats de les proves d’ADN que van confirmar que la criatura que va arribar morta a les costes de Tarragona era la filla d’una dona que també va morir en el naufragi del 6 d’abril i que van treure del mar a les Balears. Amb la identificació del cos de la nena, es va saber, a través d’un comunicat de la Guàrdia Civil, que la pastera havia sortit de Xerxell (Algèria) el 21 de març i que feia 17 dies que navegava quan va naufragar a la costa balear. Que hi anaven quinze persones, i que comptant la nena de Roda de Berà s’han recuperat vuit cadàvers. Fet que representa que queden set víctimes del naufragi per localitzar. I vist tot això, sorgeix la pregunta: hi ha hagut més naufragis de pasteres a les Balears o prop de les costes catalanes que no han transcendit? I... arriben moltes pasteres a aquestes illes que són destí massificat de turistes?

Amb aquesta curiositat vaig demanar que m’afegissin a un grup que rep les notificacions oficials de les arribades de pasteres a les Balears. Doncs des de dissabte que no he parat de rebre notificacions d’arribada de pasteres i rescat d’immigrants. Dissabte al matí va arribar una pastera amb 20 immigrants a alta mar davant de les costes de Cabrera, una altra amb 17 al sud de l’illa de Cabrera. I entre ses Salines i la platja des Caragol, a Mallorca, hi van arribar dues pasteres amb cinc i vint persones a bord.

Dissabte a la tarda, la Guàrdia Civil informava que havia rescatat 28 persones que anaven en una embarcació al far de cala Figuera, a l’illa de Mallorca, onze que navegaven en una altra barca a sa Punta d’Eivissa, i que havia interceptat dues pasteres més, a Formentera i Cabrera, amb set i disset ocupants, respectivament. Doncs, en total, dissabte passat la Guàrdia Civil va interceptar, o rescatar, 122 persones provinents del nord d’Àfrica que viatjaven en embarcacions precàries i van arribar a diferents punts de les Balears. Segons els informes de la Guàrdia Civil, totes van arribar, almenys en aparença, en bon estat de salut. Diumenge, la Guàrdia Civil va comunicar que havia trobat tretze migrants al passeig marítim de la Colònia Sant Jordi, al sud de Mallorca, però no va poder comprovar en quin punt de l’illa havien desembarcat. I durant el dia d’ahir es van detectar quatre embarcacions més amb immigrants clandestins. Tres van arribar a les costes de Cabrera i duent 17, 24 i 19 navegants. I una quarta, amb sis ocupants, va arribar a les costes de Formentera.

Ara ja tinc molta informació de les embarcacions que es detecta que arriben a les costes de les Balears, i queda clar que almenys aquest estiu n’hi ha una allau. Però encara em queden preguntes: n’arriben més que no són detectades? I hi ha hagut més naufragis i no ens n’hem assabentat? I arribarà a algun port la investigació judicial (que forçosament s’ha d’haver obert) per la mort de la petita de Roda de Berà i la resta de morts de la seva embarcació?

Em sembla que aquesta darrera pregunta ja me la puc contestar jo mateixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia