Successos

El quadern negre

Tura Soler

Aquelles divertides atraccions mortals

D’accidents en atraccions o festes amb resultats lesius, se’n pot fer una enciclopèdia

Diumenge tot era festa a Puigcerdà quan de cop i volta la cosa va esdevenir tràgica. Una carrossa que participava en la cercavila de la festa de l’Estany es va desenganxar de la màquina tractora que l’estirava en un revolt i la gent va anar per terra. Tres dones van acabar ferides, una en estat molt greu, i hospitalitzades. I el SEM va haver d’atendre una quinzena de persones més per ferides de menys importància. Per Reis, a Marchena, una carrossa de la cavalcada que es va descontrolar va matar una dona i va ferir tres persones més. Aquest estiu una atracció de les festes de Sils anomenada Dragon Area Concor va descarrilar i dues persones, un home i un nen, que hi viatjaven van acabar ferides. Fa molts anys, una de les atraccions aèries de les Fires de Girona va projectar una noia per sobre de les branques dels plàtans de la Devesa i li va provocar ferides de consideració. A Toledo, el 2011, tres nois i una noia van morir quan es va desprendre una vagoneta d’una atracció anomenada La Tarántula. Un altre cas d’aquest estiu: una vintena de persones van resultar ferides durant els emblemàtics i vistosos focs artificials de les festes de Blanes. Restes dels coets que es disparen de forma controlada van desviar la seva trajectòria (havien d’anar a parar a mar) i boles de foc van anar a parar sobre el públic que contemplava l’espectacle des de la zona del passeig. Ningú va haver de ser hospitalitzat però la gent va patir cremades i l’entrada de busques als ulls. I hi va haver sort que no es calés foc enlloc i que no passés com en altres ocasions, que els coets dels focs d’artifici resultessin fletxes mortals. Com va passar el 2000 a Arenys de Mar durant la revetlla de Sant Joan. Un coet que va llançar un noi de 17 anys va matar una dona. Una tragèdia idèntica va passar a Sant Pere Pescador.

I a la ment de tothom hi ha el cas de l’inflable, amb aparença d’inofensiu, que va sortir volant per una ràfega de vent i va provocar la mort d’una nena de sis anys i ferides a sis nens més que hi estaven jugant amb tota la confiança del món. I no era el primer inflable que sortia volant i que provocava una tragèdia. He anat mencionant casos agafats al vol, però d’accidents en atraccions, festes, parcs temàtics, fires o cercaviles amb resultats lesius o mortals, se’n podria fer una enciclopèdia. Són un risc evident però no ens ho sembla perquè, com que són activitats organitzades, programades i a més a més se sol pagar per disfrutar-ne, ens donen una falsa sensació de seguretat. A Santa Pau, fa pocs dies va baixar una pedra de dimensions considerables del camí urbanitzat i ben marcat i anunciat on passaven, passàvem, infinitat de vianants per vorejar la magnífica colada basàltica. Tothom ho veia i la majoria ho deien, que el perill d’esllavissada era imminent i que les pedres eren una autèntica espasa de Dàmocles. Però com que a dos metres hi havia el magnífic rètol publicitari avalat per la Generalitat i la Unió Europea que incitava a passar-hi per promoure “la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural”, s’hi passava confiat. I tal com es veia a venir, ara ha baixat. Per fortuna no va enganxar ningú. I ara hi han afegit un cartell d’accés prohibit. Com sempre, ens recordem de Santa Bàrbara quan trona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia