Successos

El quadern negre

Tura Soler

La mort de la minyona de Can Prim

La dona que feia d’assistenta des de feia dècades a la casa pairal apareix ofegada a la piscina de la masia

El dia 22 d’abril, vigília de Sant Jordi, es va descobrir el cos d’una dona vestida i calçada surant a la piscina de Can Prim, una emblemàtica casa pairal de Bordils inclosa en l’inventari de patrimoni cultural de Catalunya. La dona a l’aigua era l’Àngela Soler Burch, de 71 anys, anomenada per tothom Angelina, la minyona de tota la vida de la família Martí Tarré/Prim. La ràpida intervenció dels amos de la casa i dels sanitaris del SEM va permetre recuperar les constants de la víctima, que va arribar amb vida fins a l’hospital Josep Trueta, on, sense remei, va acabar morint dos dies després. La tarda del dia 24 se certificava la defunció. Mort violenta accidental per asfíxia per submersió va ser la causa de la mort, segons el certificat de l’autòpsia. Cap indici de criminalitat, doncs, en el cas de la mort de la minyona de Can Prim i la investigació policial tancada sense que es detectessin indicis irregulars. Però la mort violenta accidental, en termes jurídics, de la dona que durant tants anys va estar al servei de Can Prim va aixecar suspicàcies entre amics i coneguts de la víctima, que la defineixen com una persona vulnerable i extremadament confiada. L’Angelina, amb domicili a Can Prim i considerada de la casa, no tenia prou caràcter, recorden els seus amics, per desempallegar-se de visites no desitjades al mas d’alguna persona del seu entorn familiar, que s’aprofitava de la seva bona fe i millor situació econòmica, i abusava de la seva confiança. Però, segons la investigació, res fa pensar en la intervenció de terceres persones en la caiguda mortal de la dona a la piscina. L’Angelina estava al servei de la gent de Can Prim des de feia dècades, i era coneguda pels nombrosos visitants de la masia. Can Prim, flanquejada per xiprers, els arbres que simbolitzen l’hospitalitat d’una casa, fa anys que és l’escenari d’unes festes d’estiu que apleguen gent del món judicial, policial, polític, artístic... Uns aplecs que van començar sota la batuta del seu amo, el lletrat i exmagistrat Josep Maria Martí Tarré, que va morir als 92 anys el juny del 2021. Josep Maria Martí Tarré, que era un gran socialitzador, aconseguia aplegar gent de tots els sectors i personatges peculiars i mediàtics, com el pare Apeles, als sopars d’estiu de Can Prim, que es van convertir en un clàssic de la programació social, i que encara perduren, tot i la mort del seu impulsor.

L’Angelina, la dona morta tràgicament a la piscina, va arribar a Can Prim per mitjà de Josep Maria Martí Tarré, que ja l’havia tingut treballant al seu despatx professional d’advocat a Girona. Els funerals per Àngela Soler Burch es van celebrar el 27 d’abril al tanatori de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.