Successos

Detenen dues persones per estafar més de 250.000 euros a particulars

Els arrestats es feien passar per treballadors d’empreses i aconseguien que les víctimes els fessin transferències

Els Mossos han detingut un home de 22 anys i una dona de 31 per estafar de forma continuada diverses persones per una suma que pot superar els 250.000 euros. Els arrestats havien enganyat nombroses víctimes, repartides per tot Catalunya, utilitzant mitjans tecnològics per accedir a les seves dades personals i fent-se passar per treballadors d’empreses de serveis, entitats bancàries o funcionaris de justícia. La investigació es va iniciar al març del 2023 arran de dues denúncies per estafa presentades per la mateixa persona a la comissaria de Gavà.

Els autors de les estafes s’havien fet passar per treballadors d’una companyia elèctrica i d’una entitat financera. Havien aconseguit enganyar la víctima, que va fer dues transferències als comptes bancaris indicats pels interlocutors per via telefònica. Els autors disposaven d’informació personal de la víctima i per això no havien provocat cap sospita.

Els investigadors van poder identificar els titulars dels comptes on s’havien fet les transferències fraudulentes. Els agents van aconseguir esbrinar que el principal investigat havia treballat en una empresa de telemàrqueting, pel que havia tingut accés a dades personals dels clients d’aquesta empresa i les havia utilitzat il·legítimament per convèncer les seves víctimes. A més, van concloure que el principal investigat, en connivència amb la dona arrestada, havia fet d’aquest mecanisme una activitat delictiva continuada en el temps i havia reclutat un grup de persones, titulars dels comptes bancaris receptors. Aquestes persones, a excepció d’una quantitat pactada, lliuraven els diners al principal investigat. Els policies han identificat 26 persones titulars d’aquests comptes.

Els agents també van detectar que els investigats necessitaven constantment targetes de prepagament de telefonia, ja que les anaven substituint per dificultar la investigació policial.

A més de les dues denúncies que van donar inici a la investigació, la policia va trobar 31 denúncies d’estafa des del març del 2023. La forma d’operar era sempre la mateixa: els delinqüents es feien passar, per via telefònica, per treballadors d’empreses de serveis, entitats bancàries o funcionaris de justícia per tal d’obtenir de manera fraudulenta diners a partir de transferències bancàries.

Els dos principals investigats sabien que s’estaven investigant aquestes estafes i per això es presentaven davant de les víctimes en nom d’advocats, fiscals o qualsevol altra figura legal, per confondre-les i aconseguir així una nova transferència de diners.

Els Mossos van escorcollar el domicili dels investigats el 8 de maig, sota tutela judicial. Els agents van recollir nombrosos indicis relacionats amb la investigació, com 18 targetes de telefonia prepagament. També van recuperar tres telèfons mòbils que havien llençat per la finestra per intentar desfer-se’n moments abans de l’escorcoll. Els arrestats han passat a disposició judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia