Successos

El quadern negre

Tura Soler

Retrat de la Caroline

Els Mossos presenten aplicacions amb IA per fer retrats actuals de persones desaparegudes fa anys, i la mare de Caroline del Valle els recorda que ella l’espera fa mesos

La mare de Caroline del Valle, la noia que va desaparèixer el 14 de març del 2015, quan tenia 14 anys, fa mesos que va demanar als Mossos que, amb tècniques informàtiques, elaboressin un retrat de com seria ara el rostre de la Caroline en el cas que fos viva. Els Mossos es van comprometre a fer el retrat amb l’ajuda de tècnics de la universitat a partir d’una fotografia de la noia desapareguda. Isabel Movilla, la mare, els va entregar una primera imatge, però li van dir que no tenia prou qualitat per fer el treball que es pretenia. Movilla va buscar-los una fotografia més idònia i els la va entregar, ja fa més de dos mesos. Tenia l’esperança de tenir la imatge del rostre amb la progressió del temps de la Carolina de 23 anys abans del 14 de març per poder difondre els cartells en el moment que es complien els 9 anys de la desaparició. “Perquè ara ja no busquem una nena de 14 anys, busquem una dona adulta de 23 anys. Ens trobem que algú ens ha dit que ara havia vist una nena que s’assemblava a la Caroline de les fotos, però ara ella no seria així”, remarca la mare, que encara manté l’esperança que la Caroline sigui viva. Però la fotografia promesa no va arribar per l’aniversari, i Movilla encara ara espera resposta.

A part d’impacientar-se pel retard que està patint l’elaboració del retrat, Isabel Movilla s’ha sorprès, aquesta setmana, en veure a les xarxes socials un vídeo promocional dels Mossos, en què expliquen que són al Fòrum de Seguretat de la Fira de Barcelona en què presenten dues aplicacions informàtiques que, mitjançant la intel·ligència artificial, els ajudaran en la recerca de persones. Una d’aquestes aplicacions, relata l’agent del vídeo, és Minerva Imagia, que permet generar fotografies de persones desaparegudes de qui fa molt de temps que no es té informació. En veure que presentaven a la fira la tecnologia que ha de servir per fer l’esperat retrat de la Caroline, Movilla va contestar el missatge dels Mossos d’Esquadra a X dient-los que ella fa molt de temps que espera aquest retrat i també es va posar en contacte amb l’enllaç de Mossos que porta el seu cas per preguntar-los per la situació del retrat. Li van respondre que justament demanaran de fer el retrat de la Caroline amb el sistema Minerva Imagia. Movilla es resigna perquè, diu, no té més remei, però no entén que tardin tant a fer el retrat de la Caroline.

Mentre que Movilla manté l’esperança que la Caroline sigui viva, els Mossos tenen la hipòtesi que és morta i, fa uns mesos, van fer una excavacions en uns terrenys de Sabadell al límit amb Sant Quirze del Vallès per buscar el cos, però no el van trobar. En la festa de les Esquadres, van premiar els operaris de l’empresa que els va ajudar a moure la terra.

L’altra aplicació que presenten els Mossos a la fira és Minerva Portraits, que crea retrats robot del presumpte autor d’un fet delictiu a través de la descripció de la víctima o d’un testimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia