Successos

El quadern negre

Tura Soler

El crim de l’altre Tor

L’amo d’un club de prostitució va ser trobat malferit a trets al Tor empordanès, i tot i que va sobreviure anys, paralitzat i sense poder parlar, el crim va quedar impune

Quan sentim el nom de Tor, immediatament el pensament ens trasllada al Tor que ens ha ensenyat Carles Porta, el de Tretze cases i tes morts i el de Foc encès, el poble del municipi d’Alins, al Pallars Sobirà, el del crim mai aclarit de Sansa. Però hi ha un altre Tor. El de mig centenar de cases, dins del municipi de la Tallada d’Empordà. Que també té el seu crim, molt peculiar i que tampoc s’ha resolt mai.

Situem-nos al Tor del Baix Empordà i i retrocedim al diumenge 22 de juny del 1986; se n’acaben de complir 38 anys. Aquell dia s’havia d’anar a votar. Hi havia eleccions generals. Una dona del mas Turró anava a peu cap a missa com cada diumenge. “Quan vaig travessar la carretera vaig sentir uns bufets molt estranys. Em vaig girar pensant que era algun animal i llavors vaig veure un home ajagut a la cuneta amb el cap i el ventre ensangonats.” Així explicava l’endemà la dona a aquesta cronista la troballa d’un home agonitzant arran de la C-252 ben a prop de Tor. En veure l’home ensangonat, la dona va canviar de rumb, i en lloc d’anar cap a l’església, va recular cap al mas i va avisar la Guàrdia Civil de Verges. No se sabia qui era la víctima, que no duia a sobre cap tipus d’identificació i que havia rebut diversos trets al cap. tant podia ser que l’haguessin tirotejat allà com en un altre lloc i després l’haguessin deixat al voral de carretera on la missaire el va descobrir. L’home encara era viu i la Creu Roja el va traslladar fins a l’hospital de Girona. El seu estat era molt greu, tenia quatre projectils allotjats al cap. Al costat del cos es va trobar un projectil d’un calibre petit tacat de sang. La Guàrdia Civil va tardar poques hores a identificar la víctima: era Antonio Yáñez Gallego, un veí de Corçà que regentava el club Virven, dedicat a la prostitució, que aquell diumenge d’eleccions encara va obrir amb normalitat però el dilluns, quan ja es va saber que l’amo era el tirotejat, va abaixar les reixes. La Guàrdia Civil va resseguir els passos de Yáñez la nit del dissabte al diumenge i va arribar a saber que un cop tancat el Virven havia anat a una discoteca de Calonge i que després va tornar cap a Corçà amb el seu cotxe, un Citroën GS Palas matrícula GE-9784-G, que va desaparèixer. Van trobar testimonis que l’havien vist durant aquella nit, però tot i que Yáñez continuava viu mai van poder comptar amb el seu testimoni. Les greus lesions provocades pels projectils el van deixar paralitzat però amb capacitat per captar el seu entorn i entendre el que se li preguntava però sense cap possibilitat d’expressar-se. Així va viure durant anys, entre l’Institut Guttman, on va estar fins a l’any 1988, i l’antic hospital de Santa Caterina de Girona. Encara que ell conegués els seus assassins mai ho va poder dir. No ens consta documentada la defunció d’Antonio Yáñez Gallego, ni tampoc s’ha aclarit mai qui el va matar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia