Successos

El quadern negre

Tura Soler

Kalàixnikovs a dojo

Esgarrifa que l’autor de la matança de Girona tingués a mà un fusell d’assalt AK-47, però la realitat és que en circulen moltes, d’aquestes armes prohibides

El kalàixnikov és un fusell d’assalt del calibre 7,62 mm, també conegut pel nom tècnic AK-47, i deu el seu nom a l’home que el va inventar el 1947, Mikhaïl Kalàixnikov, combatent soviètic de la Segona Guerra Mundial, que va morir el 2013 als 94 anys. Ha esgarrifat que aquesta arma de guerra, prohibida al nostre país, que té un carregador amb 30 projectils que es disparen en 3 segons, hagi estat la utilitzada en la matança del dia de la revetlla de Sant Joan al barri de la Font de la Pólvora de Girona. I l’alcalde Lluc Salellas ha retret al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que el seu ministeri permeti que una arma d’aquestes característiques fos a Girona a les mans de Guillermo Campos Heredia, l’home que els Mossos encara busquen com a autor del tiroteig mortal.

Un petit repàs a les cròniques de successos dels darrers anys ens revela que de kalàixnikov n’hi ha força pels nostres verals. Fa aproximadament un any, els treballadors d’una obra a Castell d’Aro en van trobar dos que eren enterrats amb roba i cinta americana. Els operaris estaven construint un mur en una empresa quan, de sobte, es van trobar dos paquets enterrats. A dins hi havia les dues armes llargues, del tipus AK-47, i dos carregadors sense munició. Els dos fusells s’enviaran ara als especialistes de balística dels Mossos perquè els analitzin. Uns mesos abans, el gener del 2023, els Mossos van comissar dos fusells kalàixnikov que duien al maleter d’un cotxe dos homes que s’havien aturat a l’àrea de Garrigàs de l’AP-7. El gener del 2021 la Policia de Platja d’Aro va arrestar Said Haddadi, un home que anava proclamant per les xarxes que mataria policies amb un kalàixnikov.

El 2016 es van fer divuit detencions de gent de la màfia marsellesa a la Costa Brava i el Maresme i se’ls va comissar un kalàixnikov i munició, a part de droga i 148.000 euros. També el 2016 un operari municipal de Vidreres va trobar dos AK-47 amagats al bosc a Aiguaviva Park. Aquell mateix any es van detectar a la Jonquera els autors d’un assalt amb trets de kalàixnikov a un casino d’Ais de Provença, tot i que el fusell ja no el duien. El 2013, la Policía Nacional va perseguir, sense èxit, un home que va llogar una casa al veïnat del Coll de Susqueda i que rondava amb un kalàixnikov. El mateix 2013, la Guàrdia Civil va comissar un kalàixnikov durant l’anomenada operació Clotide, que va implicar l’empresari rus de Lloret de Mar Andrei Petrov en una màfia de blanqueig de capitals. I la llista seria més llarga, però manca espai.

Apunt final. Curiositat. Mentre escric aquesta crònica a l’ordinador m’apareixen (sense que ho hagi demanat) ofertes per comprar kalàixnikovs a bon preu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia