Successos

El quadern negre

Tura Soler

Operació Gàbia

El dispositiu policial va fracassar ahir per aturar Puigdemont, i tampoc va servir per interceptar el terrorista de la Rambla, ni els criminals de Girona, ni l’assassí de pagesos...

Els Mossos van posar en marxa ahir el que anomenen operació Gàbia, que consisteix a posar entrebancs a la circulació, per intentar atrapar Carles Puigdemont, després que se’ls fes fonedís un cop va haver arribat a peu a la Ciutadella enmig d’una multitud i va poder fer un parlament davant de les masses. El resultat va ser centenars de conductors engabiats i enrabiats amb les carreteres col·lapsades i blocades, i l’home que volien posar a la gàbia va volar.

He volgut fer un repàs d’altres vegades que els Mossos han activat l’operació Gàbia per atrapar fugitius. Un dels més recents va ser la nit de Sant Joan, quan es van afanyar a bloquejar sortides i accessos de Girona per intentar interceptar Emilio Campos Heredia, l’home que va matar dues persones a trets de kalàixnikov, i tot el seu seguici de familiars, alguns dels quals també implicats en la matança de la Font de la Pólvora. No els van poder engabiar aquella nit i ara que ha passat un mes i mig encara campen lliures.

L’operació Capsa també es va activar amb molta celeritat el 17 d’agost del 2017 després que la furgoneta que menava Younes Abouyaaqoub provoqués una matança de gent que passejava per la Rambla de Barcelona. De resultes dels controls que van posar els Mossos per interceptar el terrorista, que va fugir, centenars de conductors van quedar atrapats durant hores a les rondes. Però Abouyaaqoub, no solament va esquivar el dispositiu muntat per atrapar-lo, sinó que va poder arribar a peu fins prop del Camp Nou i allà va matar Pau Pérez, un noi de Vilafranca del Penedès que anava a aparcar, i va fugir amb el cotxe de la víctima, sense que tampoc fos interceptat. Dos dies després se’l va detectar a Subirats gràcies a la col·laboració ciutadana i els Mossos el van abatre.

L’operació Gàbia, en un àmbit més rural, també es va muntar per intentar atrapar l’assassí que la passada vigília de Reis va fugir amb el cotxe del pagès Ramon Rosell, que va matar a Vilanova de la Barca, al Segrià. Tot i els controls, el sospitós, a cavall de l’Opel Astra de la víctima, va aconseguir entrar a Andorra, travessar tot el país i entrar a França. El fugitiu, que és considerat l’assassí d’almenys dos pagesos més, encara campa lliure, tot i que està identificat.

També es va activar l’operació Gàbia després del tiroteig que va deixar un mort i un ferit el passat mes de juny en un polígon industrial de Riudellots de la Selva. Però els assaltants, que van fugir amb un cotxe amb matrícula francesa, van esquivar els controls i no consta que se’ls hagi detingut per ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia