Successos

grècia

Desenes de milers d’evacuats per un gran incendi que arriba a les portes d’Atenes

Més de 25 localitats ja han estat desallotjades

Centenars de bombers lluiten aquest dilluns per segon dia consecutiu contra un gran incendi forestal que, ventat per forts vents, ha arribat a les portes d’Atenes i ha forçat a les autoritats a evacuar a desenes de milers de persones, entre elles els pacients de dos hospitals, segons ha comunicat a Efe una portaveu dels Bombers.

Uns 700 bombers amb 183 camions, 17 avions i 15 helicòpters cisterna operen en la zona per a contenir les flames, que s’estenen en un front d’uns 30 quilòmetres, ha informat el ministre de Protecció Civil de Grècia, Vasilis Kikilias, en compareixença davant la premsa. “Es tracta d’un foc extremadament perillós, contra el qual hem lluitat durant més de 20 hores en condicions dramàtiques”, ha assenyalat Kikilias.

A més, segons ha explicat la combinació de forts vents, la prolongada sequera i “una morfologia de terreny difícil i inaccessible en un dens bosc” dificulten les tasques d’extinció.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha anunciat aquest dilluns que quatre països de la Unió Europea enviaran a Grècia avions, un helicòpter i equips de bombers per a ajudar a l’extinció d’un gran incendi forestal que ha arribat a les portes d’Atenes i ha forçat a les autoritats a evacuar a desenes de milers de persones.

L’incendi, que es va originar el dia anterior prop del poble de Varnava, uns 40 quilòmetres al nord d’Atenes, es va propagar ràpidament cap al sud durant la nit, fins a arribar a la rodalia de la localitat de Penteli, a només 15 quilòmetres al nord de la capital.

Fins al moment, un bomber ha estat traslladat a un hospital militar pròxim amb cremades de segon grau a les mans i als peus, mentre que cinc ciutadans han estat traslladats a un altre hospital amb problemes respiratoris.

Evacuen més de 25 localitats

Les autoritats han ordenat aquest dilluns l’evacuació de deu localitats al sud del mont Penteli, que es van sumar a les més de 15 localitats desallotjades el diumenge més al nord.

En total, es calcula que més de 35.000 persones han hagut d’abandonar les seves llars, encara que aquest número podria ser molt més gran, ja que en aquesta zona es troben també moltes residències d’estiueig de ciutadans atenesos.

Els principals fronts se situen actualment prop del poble de Gramatikó, uns 40 quilòmetres al nord d’Atenes, i del poble costaner de Nea Makri i la localitat de Dióni a l’est de la capital.

Durant la nit i aquest matí, equips especials de la Policia grega han rescatat a unes 250 persones que van quedar atrapades, la majoria en les seves llars, en les zones afectades, segons l’emissora SKAI.

També van haver de ser evacuats dos hospitals, un infantil i un altre militar, així com dos monestirs.

Les flames han calcinat diverses cases, mentre que les autoritats d’alguns pobles denuncien la falta de mitjans aeris i terrestres per a combatre-les. “Necessitem mitjans aeris, els estem sol·licitant des d’aquest matí i fins ara no hem vist res. Les coses estan molt lletges, hi ha cases en perill de ser calcinades”, va declarar el president de la comunitat del poble de Gramatikó, Spyros Zagaris.

El fum de l’incendi ha arribat fins a la ciutat de Kalamata, en la península del Peloponès, a uns 200 quilòmetres al sud-oest d’Atenes, segons els mitjans locals.

Els meteoròlegs vaticinen que la temperatura aconseguirà un màxim de 36 graus a la regió de la capital d’Àtica, i que persistiran els forts vents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia