El quadern negre
Tura Soler
Degollades, ‘in memoriam’
Erigeixen un monòlit per recordar les sis treballadores de filatura que el 1858 tornaven cap a casa, a Folgueroles, i van ser degollades per dos criminals pel camí
Un monòlit erigit al sot del Cos amb el nom de les sis víctimes (Teresa Fussimanya, Mariàngela Disorgas, Josefa Sala, Maria Disorgas, Maria Serra i Josefa Pous) d’un cruent crim perpetrat en aquest lloc de Tavèrnoles (Osona) el 22 d’agost del 1858 recordarà per sempre les joveníssimes treballadores de les filatures que van ser degollades quan tornaven de matinada cap a casa seva, a Folgueroles, per passar-hi el diumenge després d’una llarga setmana de treball, d’explotació, de fet, a la filatura. Les treballadores dormien a la mateixa fàbrica i només anaven a casa el diumenge. El mateix monòlit explica esculpida en pedra la història. Les tres noies més grans, de 23, 19 i 14 anys, venien de la fàbrica de Malars, al terme municipal de Gurb, i les altres tres, de 14, 13 i 12 anys, venien de la fàbrica de Can Ricart de Roda de Ter. Totes sis eren veïnes de Folgueroles i s’havien trobat per seguir el camí juntes. Anaven amb fanalets per tenir llum pel camí i a la roureda d’en Banús van ser assaltades per dos homes, Pere Masferrer (el xicot d’una de les noies, amb qui havia renyit per la festa de la Mare de Déu d’Agost) i Sebastià Solà. Els dos homes se les van endur fins a la vora de la masia del Cos, on ara hi ha el monòlit, les van degollar totes sis i van fugir deixant per terra els cossos de les malaventurades. Teresa Fusimanya, Mariàngela Disorgas i Josefa Sala eren mortes i les altres tres van quedar malferides. Josefa Pous va aconseguir arrossegar-se fins al mas i demanar ajuda.
El monòlit es va inaugurar dissabte amb la presència d’autoritats de tots els municipis afectats i de l’artífex de la recuperació de la memòria històrica del cas: Joan Vilamala, l’estudiós i historiador que l’any passat va publicar el llibre Les degollades de Folgueroles (1858), editat pel Museu del Ter. Vilamala, que és besnét de Maria Serra, una de les supervivents, va decidir rescatat aquesta història de l’oblit per fer un punt de justícia a les víctimes d’un dels crims més horripilants perpetrats a Catalunya. Joan Vilamala també és autor del Nou romanço de les degollades, escrit a l’estil dels antics romanços, que dissabte va ser interpretat pel grup de teatre Atlàntida de Folgueroles. El romanço, que dona veu a les noies supervivents, relata també la persecució que es va fer dels dos assassins per terres del Vallespir, fins que a la Menera els van poder detenir gràcies a una hostalera i com després de dur-los al Castellet de Perpinyà els van extradir per executar-los al garrot vil. “El 29 de desembre, des de Roda, als criminals els van dur damunt d’un ase fins al peu del cadafal, i allà al Sarrat, sense granges, varen expiar el seu mal, davant de 10.000 persones, una xifra excepcional”, remarca el romanço.