El quadern negre
Tura Soler
El sospitós expulsat
La investigació identifica el possible autor de l’assassinat de Montse Sánchez, però no poden atrapar-lo ni certificar que és ell perquè el van expulsar a la Xina
La investigació ha aconseguit posar nom i cognom (Fenxing Chen) i cara a un ferm sospitós de l’assassinat de Montse Sánchez, la botiguera de Palafrugell assassinada el 13 de novembre del 2008, però no el poden atrapar perquè quan el van anar a buscar per certificar-ho a través de l’ADN, els Mossos es van trobar que l’home, que era a la presó, havia estat expulsat a la Xina un cop se li va haver permutat la condemna per l’expulsió. Fenxing Chen havia volat de Madrid a Pequín el 30 de març del 2013, custodiat per agents de la Policía Nacional, responsables d’executar l’expulsió dictada en sentència per l’Audiència de Girona. Un revés més en una investigació que sembla tocada per la malastrugança.
Després de comparar l’ADN de la sang suposadament deixada per l’assassí a la paret del safareig on va deixar la bossa de la víctima, amb desenes i desenes d’homes –la mostra és masculina– de l’entorn de Montse Sánchez i de detinguts i fitxats per delictes violents, sense trobar cap coincidència, els Mossos, amb l’ajuda d’una empresa especialitzada, van decidir acorralar l’assassí de Palafrugell amb un estudi genotípic per enquadrar el donant de la mostra en un sector geogràfic concret i a partir d’aquí acotar el seu llinatge. El mateix sistema que va servir per arrestar, 15 anys després del crim, el sospitós de l’assassinat el 1997 de la jove de 16 anys Eva Blanco a Algete, un cop es va haver enquadrat que l’ADN del sospitós era d’un individu del nord d’Àfrica. En el cas de Palafrugell, l’anàlisi genotípica a partir de l’ADN mitocondrial (el que prové de la mare) va donar un resultar que va sorprendre els investigadors. La sang del safareig assenyalava un individu provinent de la regió de Fujian, al sud de la Xina. No els apareixia cap xinès entre tots els individus que havien garbellat en el decurs de la investigació. Però amb la dada genotípica, els investigadors van fer una rastrejada entre els xinesos que podien tenir aquesta procedència i que podien ser a la zona del crim en la data que van matar Montse Sánchez. Van enfocar tres homes xinesos que podrien encaixar en el perfil. El següent pas de la investigació consistia a localitzar-los per sotmetre’ls a una prova d’ADN nuclear (la que identifica individualment) per certificar o descartar si la sang del safareig es corresponia amb algun d’ells. Els Mossos, que es van traslladar a Madrid seguint el rastre dels sospitosos, van poder-ne descartar dos. Quedava el tercer, Fenxing Chen, nascut el 1979, el sospitós més ferm, ja que era veí de Palafrugell i el seu domicili era al carrer Ample, 140, davant del parc on va aparèixer el mòbil de la víctima i no gaire lluny del safareig on hi havia la bossa i la sang. Al carrer Ample una càmera va captar el sospitós baixant però no se’l veu bé, perquè quan s’acostava a la càmera va girar cap al carrer Sant Pere, on una altra càmera el va captar a la cantonada amb Rajolers. Si era Chen que anava a casa, vol dir que va deixar el carrer Ample just a la zona on la càmera l’agafava bé per fer volta i tornar-hi a entrar per baix. El gràfic situa els punts que marquen la trajectòria que va seguir el sospitós.