Successos

El quadern negre

Tura Soler

Ningú s’ho pensava

El sospitós de l’assassinat de Montse Sánchez va ser a la presó més de dos anys després del crim i jutjat a l’Audiència, però llavors no era sospitós i el van enviar a la Xina

El 30 de gener del 2013 Fenxing Chen, llavors de 34 anys, era assegut al banc dels acusats a l’Audiència de Girona per respondre de les acusacions de falsificació de targetes de crèdit i estafa continuada, delictes pels quals el fiscal inicialment demanava per a ell 8 anys de presó. Ni els magistrats del tribunal Fàtima Ramírez, Ildefons Carol i Carme Capdevila, ni el fiscal, ni l’advocada que el defensava, Carmen Boza, no podien predir que mesos després Chen seria enquadrat pels Mossos com el principal sospitós de l’assassinat de la botiguera de Palafrugell Montse Sánchez, i van acordar entre tots la imposició d’una condemna, cinc anys i onze mesos de presó, per ser substituïda per l’expulsió del país. I, sense saber-ho, van rubricar l’evasió de la justícia del futur sospitós del crim, que en aquell moment feia gairebé dos anys que estava en presó preventiva. Paradoxes de la justícia. Els fets pels quals Chen va ser condemnat i expulsat van passar entre el 4 i el 7 de febrer del 2011, és a dir, quan ja feia més de tres anys de l’assassinat de Montse Sánchez. Segons la sentència, Fenxing Chen, el dia 4, amb unes targetes falsificades, va comprar roba per valor de 370 euros en una botiga Burberry’s de Barcelona, i dues càmeres de fotografiar per valor de 197 euros a la botiga d’Electrònica Fabregat de Santa Coloma de Gramenet. L’endemà, pel mateix sistema fraudulent, va comprar dos braçalets valorats en 560 euros a la joieria Gallart de Blanes i dos cartrons de tabac per 82 euros a l’estanc Núria, també de Blanes. El dia 7 de febrer va comprar amb una targeta falsificada 10 cartrons de tabac valorats en 410 euros a l’estanc Pilar Morales de Lloret de Mar. Aquell mateix dia va intentar repetir l’operació de compra de 10 cartrons de tabac a l’estanc de Tossa de Mar, però no li va sortir bé, perquè l’estanquer li va dir que no cobrava amb targetes de crèdit. I aquell mateix dia, cap a les dues, Fenxing Chen va ser identificat per una patrulla de la Policia Local de Tossa, que el va escorcollar i li va trobar tres targetes de crèdit amb la banda magnètica alterada en què constava ell com a titular. Fenxing Chen va ser detingut per falsificació de targetes i el dia 10 de febrer del 2011 el jutjat de Blanes va dictar presó provisional. Chen va estar reclòs fins al 30 de març del 2013 a l’antiga presó de Girona, on els agents d’estrangeria de la Policía Nacional, que també li tenien incoat un expedient administratiu per estada irregular, el van anar a interrogar per fer-li els tràmits d’expulsió. No se sabia que més endavant seria sospitós del crim i mai se li va extreure ADN per posar-lo al banc de dades com sí que es fa als arrestats per delictes violents, cosa que hauria permès comparar el seu perfil genètic amb el de la sang del sospitós del crim de Palafrugell. Chen tenia molts antecedents, però per delictes sense violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia