Successos

El quadern negre

Tura Soler

El mosso de la ditada

Un dels agents que ahir van declarar com a testimonis en el judici contra els mossos de Santa Coloma va deixar una empremta a l’Opel Zafira de les víctimes del crim de Susqueda

Dimarts 8 d’octubre de 2024. Segon dia del judici contra els mossos de Santa Coloma que segons el fiscal lideraven la “xarxa de corrupció” més gran mai detectada al cos dels Mossos d’Esquadra. Dia de declaració de testimonis, entre ells mossos que el 2020 exercien a Santa Coloma, companys dels acusats, que van participar en algunes de les operacions de recollida i embossat de marihuana que s’haurien apropiat els mossos corruptes per al seu lucre personal. Un dels testimonis va ser l’agent amb TIP 13.863, que en la seva declaració en el judici va explicar que durant la instrucció va ser citat pels agents d’afers interns a Santa Coloma i que va ser interrogat en presència d’un advocat del sindicat. Una circumstància que van fer remarcar els lletrats de les defenses, que demanen la nul·litat de tot el procés perquè el delator, Mustapha Trichin, va declarar sense advocat quan s’estava inculpant ell de narcotràfic. Paradoxa: un testimoni declara amb advocat i un home que s’autoinculpa ho fa sense advocat. L’agent 13.863 va haver de donar explicacions de l’operació per traginar bosses de marihuana que havien agafat d’un camió per dur-les a la caixa de camió que els feia de magatzem al pati de la comissaria, mentre li mostraven a la pantalla les imatges on es veia tot el procés. L’agent es va identificar a ell mateix, al seu company amb TIP 2039 i als acusats Salvador Horta Garcia-Jubany, Salva, i Oscar Hernández Rojo. L’agent 13.863 va dir que ell només portava les bosses cap al camió, que a dins hi havia en Salva i que ell no veia el que feia a dins; per tant, no podia saber si va canviar bosses amb marihuana podrida per ficar-n’hi de la bona per després endur-se-les. El testimoni es va desentendre de les imatges on es veia Salva i Oscar traient bosses fora del camió. Això ja no era tasca seva. Tampoc va poder especificar si era ell o el seu company el que duia la càmera per fer el reportatge fotogràfic de les bosses blaves de marihuana que són l’eix entorn del qual gira el judici contra els Mossos.

L’agent 13.863 és un testimoni més en el judici que se celebra l’Audiència, entre els quals n’hi ha 30 d’afers interns, però el TIP 13.863 també apareix referenciat en un altre sumari que s’instrueix al jutjat número 2 de Santa Coloma de Farneres: el del doble crim de Susqueda. Una de les empremtes amb valor identificatiu que es van trobar a l’Opel Zafira de les víctimes que era enfonsat dins de les aigües de l’embassament és de l’agent 13.863. En l’informe que els Mossos van presentar al jutjat, indiquen que la presència de la ditada no és transcendent perquè es va dipositar després que es tragués de l’aigua el Zafira, que va ser molt manipulat. Després de treure’l del pantà, el cotxe va estar dipositat dies al pati de la comissaria, al costat del camionet on guardaven la marihuana comissada. L’informe sobre la identificació de l’empremta al Zafira el van aportar després que la jutgessa, a instàncies de la defensa de l’imputat Jordi Magentí, Benet Salellas, reclamés que es comparessin amb tota la gent que rondava pel pantà pels volts de la data del crim. Al Zafira hi havia una altra empremta que encara no se sap de qui és.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia