Successos

societat

Comença el judici contra l’acusat de matar un transportista a la Jonquera i apunyalar-ne un altre

El judici a l’acusat de matar un transportista a la Jonquera i apunyalar-ne un altre el 16 d’octubre del 2021 ha començat aquest dijous a l’Audiència de Girona amb la tria del jurat popular, segons informa l’agència ACN. El fiscal l’acusa d’assassinat, intent d’assassinat i conducció sota els efectes de l’alcohol i demana 28 anys i mig de presó. Sosté que acusat i víctimes, tots transportistes, van coincidir a l’aparcament d’una benzinera. Després d’una primera discussió, aquella nit l’acusat va tornar a anar amb “actitud agressiva” cap a l’altre grup, s’hi va enfrontar, i va atacar-lo amb una navalla de manera “sobtada”. Després va intentar fugir en furgoneta. La defensa, per la seva banda, qualifica els fets d’homicidi i lesions i demana una pena de fins a 11 anys de presó.

El judici ha començat a la Secció Tercera de l’Audiència de Girona i està previst que s’allargui fins dijous vinent, quan entregaran l’objecte del veredicte al jurat popular i es retirarà a deliberar. Segons el guió, divendres hi haurà declaracions de testimonis. Després del cap de setmana, les sessions es reprendran dilluns amb més testimonis. Dimarts al matí serà el torn dels investigadors dels Mossos i dels forenses i està previst que l’acusat declari a la tarda. Dimecres hi haurà el tràmit de conclusions i els informes.

Acusació del fiscal

L’escrit d’acusació del fiscal Enrique Barata recull que l’acusat, que és d’origen romanès, té 31 anys i es dedicava al transport internacional, va arribar a l’aparcament d’una benzinera de la Jonquera la tarda del 16 d’octubre del 2021. Allà, va coincidir amb uns compatriotes, de la mateixa professió, entre els quals hi havia les víctimes i una dona. Segons el fiscal, el processat els va “increpar i molestar” i va acabar insultant la dona perquè va rebutjar parlar amb ell: “Tenia un comportament agressiu i signes d’ingesta alcohòlica”. La dona se’n va anar a dormir al seu vehicle.

Més tard, cap a les 23.30 hores, l’acusat es va tornar a dirigir cap a l’altre grup “amb actitud agressiva”, proferint amenaces i insults com “us mataré” o “un cremaré a tots”. Una de les víctimes es va acostar al processat “per intentar calmar-lo” mentre el convidava a marxar. Ell, però, va mantenir “una actitud desafiant i agressiva” que va desembocar en una “situació tensa” que va fer que l’altre home també s’apropés a ell per intentar rebaixar el conflicte.

En aquest moment, i quan tenia els dos homes a prop, l’acusat va treure “de manera sobtada i ràpida” una navalla d’uns vuit centímetres de llargada de la butxaca i li va assestar una punyalada al costat a un dels homes. La ganivetada va impactar de ple al centre del tòrax i al cor.

Segons l’acusació pública, l’acusat va perpetrar l’atac a traïció i aprofitant que en aquell moment la víctima tenia els reflexes i la capacitat de reacció afectades per la ingesta d’alcohol, amb una concentració de 2,14 grams d’alcohol per litre de sang.

A continuació, i sense que l’altre home tingués temps de reaccionar, va llançar el segon atac i li va assestar una ganivetada a la zona dorsal. L’home va sobreviure però el fiscal indica que la punyalada va anar dirigida a una zona amb risc vital i va haver de rebre tractament quirúrgic: “Podria haver-li afectat estructures vitals si la navalla hagués entrat algun centímetre més”. En adonar-se de l’agressió, la víctima es va apartar ràpidament, protegint-se de l’agressor.

Després de perpetrar l’atac, el processat va tancar la navalla, se la va guardar altre cop a la butxaca i va pujar a la seva furgoneta per fugir del lloc dels fets. Va conduir “de manera precipitada” per l’N-II en direcció a França. Segons exposa el fiscal, circulava fent ziga-zagues, xocant contra els marges de la carretera i va arribar a rebentar una roda. Una patrulla el va veure i el va interceptar a les 23.45 hores, fent-lo para en una altra benzinera. Allà, el van detenir i van requisar la navalla que havia estat l’arma del crim.

Els agents també van veure que l’home tenia signes evidents d’anar begut, amb parla pastosa, titubejant, incoherent o halitosi alcohòlica. Al CAP li van extreure una mostra de sang i va donar un resultat d’1,98 grams per litre de sang.

28 anys i mig

El fiscal l’acusa d’assassinat i d’intent d’assassinat amb l’atenuant d’embriaguesa i d’un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sota els efectes de l’alcohol. Sol·licita una pena de 28 anys i 6 mesos de presó. També vol que, un cop complerta la condemna, s’estigui 5 anys en llibertat vigilada i que li prohibeixin conduir durant 2 anys i 5 mesos.

En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que l’acusat pagui una indemnització de més de 340.000 euros. D’aquests, 120.000 per a la dona i 200.000 per a la filla de la víctima. A més, sol·licita que indemnitzi amb 3.000 euros el transportista a qui va ferir i que pagui 7.066,54 euros a l’empresa per a la qual treballava (arran dels danys que va causar a la furgoneta).

Legítima defensa

Per la seva banda, la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, qualifica els fets d’un delicte d’homicidi i d’un altre de lesions. Al seu escrit de conclusions provisionals, detalla que aquella nit el transportista es trobava “sota un estat absolut d’intoxicació etílica” (i detalla que l’analítica li va detectar 1,98 gr/l d’alcohol). Explica que van ser els altres dos qui el van abordar i, després de punxar-li la roda de la furgoneta amb una navalla, el van atacar amb l’arma.

La defensa sosté que l’acusat es va limitar “a repel·lir l’agressió”, i que durant el forcejament amb els altres, va aconseguir arravatar-los una de les navalles que portaven. A partir d’aquí, l’enfrontament va continuar sense que el processat “acceptés participar en una baralla” i actués “únicament amb intenció de defensar-se de les agressions que rebia”.

La defensa subratlla que el seu client en cap moment va tenir voluntat de matar la víctima, i que la ferida mortal va ser “conseqüència de la rapidesa i la confusió” amb què va passar tot. A més, també explicita que el transportista va patir un tall a la mà de 8 centímetres, contusions i cops als pòmuls i al cap.

Per a aquesta part, els fets són constitutius d’un delicte d’homicidi i d’un altre de lesions, amb les eximents incompletes de legítima defensa i d’embriaguesa. Per les lesions, la defensa sol·licita una pena d’1 any de presó; i per l’homicidi, una de fins a 10 anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia