Successos

El quadern negre

Tura Soler

46 cadàvers, 200 pistes

La Interpol rep 200 missatges per aportar dades que poden ajudar a posar nom a 46 dones trobades mortes a diversos països que fa anys que no poden identificar

La crida que va fer la Inter­pol el 8 d’octu­bre per inten­tar iden­ti­fi­car 46 cadàvers de dones ha rebut 200 mis­sat­ges de col·labo­ració ciu­ta­dana, de per­so­nes que cre­uen que poden aju­dar a iden­ti­fi­car alguna de les vícti­mes, tro­ba­des a dife­rents països: Bèlgica (9), França (7), Ale­ma­nya (9), Itàlia (4), els Països Bai­xos (10) i Espa­nya (7). La Policía Naci­o­nal, ads­crita a la cam­pa­nya Iden­tifyMe, ha expli­cat que entre els 200 mis­sat­ges rebuts n’hi ha alguns que han apor­tat pis­tes que es con­si­de­ren prou fia­bles i que ja estan sent ava­lu­a­des. Una de les pis­tes ha arri­bat a través de Sos­de­s­a­pa­re­ci­dos, l’asso­ci­ació de recerca i ajuda a fami­li­ars de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des, segons han infor­mat a través del seu compte de X, tot i que no han con­cre­tat el cas.

La Inter­pol ja va posar en mar­xar el 2023 aquest pro­grama Iden­tifyMe, que va per­me­tre la iden­ti­fi­cació d’una dona que van ano­me­nar com “la noia del tatu­atge de la flor”, que va ser tro­bada enta­fo­rada en una reixa al riu Groot Schijn a Anvers, Bèlgica, el 3 de juny del 1992. Era evi­dent que l’havien assas­si­nat però van pas­sar tres dècades sense que la poli­cia la pogués iden­ti­fi­car, fins que final­ment, comp­tant que podia ser una dona vin­guda d’un altre país, la van incloure en el pro­grama de la Inter­pol i lla­vors un fami­liar va reconèixer el tatu­atge i se li va poder posar nom. Es deia Rita Robers, tenia 31 anys i era de naci­o­na­li­tat anglesa. La Inter­pol sos­pita que la majo­ria de les dones que inten­ten iden­ti­fi­car no són del país on les van tro­bar, per això la importància de la crida inter­na­ci­o­nal. Una de les dar­re­res incor­po­ra­ci­ons en el pro­grama Iden­tifyMe, l’han fet a través dels Mos­sos, que han apor­tat la imatge i les dades de la noia que va ser tro­bada pen­jada el 4 d’agost del 2018 al galli­ner de can Ciu­rana de Sant Julià de Ramis. Duia al braç esquerre un tatu­atge d’una paraula en hebreu: hats­lacha o hatz­lajá, que sig­ni­fica “èxit”. En l’Iden­tifyMe també hi ha la dona que va ser tro­bada esca­nyada a la banyera d’un hotel de Premià el 1999; la que va ser tro­bada en un camí rural de Mal­grat de Mar el 2003; una altra que ano­me­nen “la noia de rosa”, tro­bada arran de car­re­tera a Vila­de­cans el 2005; una altra tro­bada a Eivissa el 2019... Totes les dades es poden veure a: www.​interpol.​int/​IM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.