Tailàndia
Tailàndia es prepara per rebre més de 7.000 treballadors segrestats en centres d’estafes en línia a Myanmar
S’han alliberat en una operació conjunta amb la Xina de les oficines presó on eren forçats a treballar
El govern col·labora amb diverses ambaixades per retornar-los als seus països d’origen
Unes 7.000 persones han estat rescatades a Myanmar, on estaven obligades a treballar en condicions il·legals en centres de trucades i estafes en línia, i ara esperen per ser traslladades a Tailàndia, segons ha explicat la primera ministra d’aquest país, Paethongtarn Shinawatra. Els primers centenars d’afectats, majoritàriament estrangers, han començat a creuar ja la frontera, en el marc d’un operatiu en què participen Tailàndia i la Xina contra aquests centres amb treballadors forçats, un problema que s’ha agreujat al sud-est asiàtic. Les autoritats tailandeses coordinen amb ambaixades d’Àfrica, Llatinoamèrica, Europa i Àsia la logística per al retorn dels afectats als seus punt d’origen.
“Myanmar ha alliberat i tornat més de 300 víctimes forçades a treballar en aquests centres i ara n’hi ha més de 7.000 que esperen ser repatriades”, ha dit avui la primera ministra en un acte públic a Bangok.
El tall del subministrament elèctric i de combustible des de Tailàndia a algunes zones frontereres de Myanmar ha resultat fonamentals per aquests alliberaments, que en primer moment s’havia atribuït l’Exèrcit Budista Democràtic de Karen, una de les guerrilles que es disputa el control territorial a la zona.
La primera ministra tailandesa ha agraït al president xinès, Xi Jinping, amb qui es va reunir aquest mes a Pequín, la col·laboració en la lluita contra aquests centres d’estafa, que normalment són gestionats per ciutadans xinesos i els enganys dels quals en part també es dirigeixen a població d’aquesta nacionalitat.
Tailàndia ha insistit que no establirà un centre de refugiats per rebre els alliberats i que treballa en el trasllat de les víctimes als seus països respectius.
Negoci denunciat per l’ONU
L’Informe Global sobre Tracta de Persones que l’Organització de les Nacions Unides va publicar al desembre ja denunciava l’auge de les estafes a internet vinculades al tràfic de persones al sud-est asiàtic, l’epicentre d’uns negocis que funcionen com a presons i en què els treballadors són joves, moltes vegades estrangers, amb coneixement tecnològic i d’idiomes. Les persones que hi arriben, enganyades amb ofertes de treball, són obligades a cometre estafes en línia des d’un ordinador, patint una “violència extrema”.