Myanmar
El terratrèmol ja deixa més de 2.000 morts i posa a prova l’ajuda internacional
L’ONU exigeix a la junta militar accés sense obstacles per poder entregar medicaments i aliments
El recompte de víctimes derivades del terratrèmol de magnitud 7,7 que va sacsejar Myanmar divendres passat ja supera els 2.000 morts, segons el recompte de la junta militar i també diversos informes d’organitzacions civils que treballen a la zona. El sisme ha deixat també milers de ferits i una xifra encara indeterminada d’infraestructures destruïdes. Davant d’aquesta crisi, més de 260 organitzacions locals i internacionals han signat un comunicat en què reclamen una resposta humanitària “urgent” i “independent”que arribi als afectats de forma directa, per evitar que la junta militar “manipuli” els recursos d’emergència per a fins polítics o militars.
Aquestes organitzacions ja han constatat que l’exèrcit ha utilitzat l’ajuda per reforçar el seu poder, tal com va passar durant el cicló Nargis l’any 2008. Segons el comunicat recollit per l’ACN, malgrat els esforços de les operacions de rescat, les autoritats militars han mantingut les ofensives aèries contra diverses zones afectades.
El portaveu de la junta militar que manté el poder des del cop d’Estat de 2021, xifra en 2.056, els morts i apunta a més de 3.900 ferits a causa del sisme. Les xifres, però, de ben segur augmentaran perquè les tasques de rescat i desenrunament continuen a la zona afectada.
De fet, el Govern d’Unitat Nacional, oposat al règim militar i que encara controla algunes zones del país, entre les quals hi ha algunes de les més afectades pel sisme, ha elevat els morts a 2.418.
Mitjans locals independents augmenten la xifra a 3.000 morts i denuncien que l’assistència prestada pel règim militar és insuficient.
Problemes per a l’ajuda
Tres dies després del terratrèmol, el desplegament de l’ajuda avança a comptagotes i amb moltes dificultats d’accés per als equips de rescats i el personal humanitari de suport. Imatges aèries mostren la destrucció de Mandalay, la segona ciutat més gran del país, amb muntanyes d’escombraries i grans edificis enderrocats.
Per si el fet de tenir tancats els aeroports de la capital, Nay Pyi Taw, i de Mandalay i la destrucció de carreteres i ponts no fos un impediment prou gran, els treballs humanitaris i de rescat tenen una complicació afegida: els enfrontaments entre les forces armades i les guerrilles que lluiten pel control del país.
L’enviada especial de Nacions Unides a Myanmar, Julie Bishop, ha demanat avui un cessament de les hostilitats per concentrar els esforços en ajudar les víctimes. Entre els equips de rescat que han arribat a Myanmar n’hi ha principalment de la Xina i de Rússia, dos estats amb els quals la junta militar manté bones relacions. Alguns dels equips encara trobaven supervivents entre la runa aquest matí, com un nen de cinc anys i una dona embarassada, entre d’altres.
L’ONU ha exigit aquest dilluns accés sense obstacles per poder entregar medicaments i aliments sense distinció política, en un país que ja tenia un terç de la seva població (20 milions de persones) amb necessitats bàsiques sense cobrir abans del sisme. L’organisme ha alertat que els hospitals estan desbordats i que moltes persones dormen a l’aire lliure per por de noves rèpliques.