SUCCESSOS
Pressió al govern espanyol perquè freni l’opa al Sabadell
El vistiplau de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia a l’opa del BBVA al Banc Sabadell es va convertir en un dels temes centrals de la jornada de l’1 de maig, amb alguns silencis remarcables i valoracions negatives per part dels sindicats i els partits d’esquerres.
Els primers que van voler expressar el malestar van ser els sindicats. La secretària general de CCOO, Belén López, va reiterar l’oposició a l’operació perquè “ni manté l’ocupació ni garanteix un servei bancari per a la ciutadania”. Per la seva banda, el secretari general de la UGT, Camil Ros, va instar l’executiu de Pedro Sánchez a actuar: “El govern espanyol té la darrera paraula i l’instem que prengui una decisió diferent de la que ha pres la CNMC.”
La pressió a l’executiu espanyol no només la van exercir els sindicats, sinó que també va sortir des del mateix govern. En una entrevista a La 1 de TVE, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va afirmar que l’opa era una “molt mala notícia” perquè hi perdia “la democràcia econòmica”. La vicepresidenta de Sumar va voler recordar que el govern espanyol “té la darrera paraula” i va demanar-li que aturés l’operació: “L’insto que fem que el que hem dit que faríem”, va dir Díaz, que va afegir que tirar endavant l’opa amb l’oposició del teixit econòmic, social, cultural i sindical català seria “un error majúscul”.
La pressió al govern espanyol també va arribar des dels partits que en garanteixen l’estabilitat. El president d’ERC, Oriol Junqueras, va expressar el rebuig de la seva formació i va llançar un clar advertiment a l’executiu de Sánchez: “Si acaba tirant endavant és perquè la CNMC i el govern espanyol ho permeten.” Junqueras va afegir que el seu partit està “en contra de processos de concentració bancària excessius”.