Punt divers

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya recupera les tofoneres silvestres en el marc del programa europeu Micosylva

Tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) han endegat un programa per a recuperar les tofoneres silvestres del Prepirineu en el marc del programa europeu Micosylva. Aquest programa pioner a Europa es desenvolupa al muntanya de Sant Marc, al municipi de Baronia de Rialb (Noguera), que té 543,26 hectàrees i és propietat de la Generalitat. La muntanya de Sant Marc és un espai on tradicionalment s'havia donat molta tòfona negra, però ha anat disminuint al llarg dels anys. El tècnic en tubericultura del CTFC, Daniel Oliach, ha explicat que la pèrdua dels usos tradicionals del bosc ha fet que disminuís l'aparició d'aquest fong.

Recuperar les tofoneres silvestres és l'objectiu que s'han marcat els tècnics del CTFC. Per aconseguir-ho han començat un programa en un espai de 543,26 hectàrees en les quals s'ha preparat el terreny per a que es torni a donar la tòfona negra.El programa consisteix en aclarir el terreny de bosc fins a deixar 80 arbres per hectàrea, en preparar carboneres amb el material sobrant d'aclarir el bosc i en deixar una part del bosc tal com està. Amb això els tècnics pretenen estudiar com evoluciona la tòfona en els diferents espais. A més s'introduiran 40 arbres per hectàrea inoculats amb el fong de la tòfona per a que aquesta es pugui reproduir. El tècnic del CTFC, Daniel Oliach, ha dit des del centre 's'estudia' com recuperar aquestes zones antigament productores de tòfones mitjançant 'tractament silvícoles i introducció de planta inoculada' per a recuperar la producció silvestre de la tòfona.Tècnics del CTFC han explicat que la tòfona negra silvestre ha decaigut per diversos motius, entre ells, el creixement de la població de porc senglar, la pèrdua dels usos tradicionals del bosc i el canvi climàtic. Oliach ha dit que la tòfona necessita espais nets i molt de sol, el deixar de fer llenya, carboneres o la desaparició de ramats que netejaven el sotabosc, ha fet que 'canviessin les condicions d'humitat i temperatura' i la tòfona no s'adapta a aquestes condicions.Per altra banda, des del CTFC, explica Oliach, es dóna assessorament tècnic a pagesos interessats a conrear la tòfona negra. Actualment a Catalunya hi ha 300 hectàrees de conreu de tòfona i un centenar de propietaris que es dediquen a aquesta explotació. Un 70 per cent d'aquestes hectàrees es troben a la província de Lleida, al prepirineu i a les Garrigues altes.Oliach ha manifestat que una explotació comença a ser rendible i a tenir una producció estable a partir dels deu anys, sempre i quan, hi hagi un sistema de reg artificial.Un dels tofonaires que s'ha acollit al programa d'assessorament del CTFC, Josep Vilella, ha explicat que el baix preu del cereal i la pèrdua de rendiment el van empènyer al correu de la tòfona. Vilella, tofonaire de tota la vida, creu que amb el conreu es podrà arribar a les produccions de tòfona de fa uns anys quan l'estat espanyol produïa al voltant de 150 tones per any.Una quarantena de científics i tècnics forestals, que participen en la tercera trobada cintífico-tècnica Micosylva que es fa al CTFC de Solsona, han visitat la muntanya de Sant Marc per a conèixer el programa de recuperació de la tòfona silvestre i la implantació de cultius de tòfona com a alternativa a l'agricultura tradicional. Els tècnics procedents de l'estat espanyol i de països com França, Portugal o Finlàndia, s'han mostrat molt interessats per la feina del CTFC en la reintroducció de la tòfona negra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.