Punt divers

Lanau diu que altres comunitats de l'estat espanyol estan interessades en el cobrament dels rescats

Els Bombers de la Generalitat han realitzat aquest dissabte un exercici en què s'ha simulat la recerca d'un boletaire perdut a la zona de Masella (Cerdanya). La directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, ha assistit a aquest exercici de millora de la resposta del Cos de Bombers de la Generalitat. Lanau ha aprofitat l'ocasió per aclarir que quan algú es perdi, davant el dubte que hagi estat negligent, no se li cobrarà el cost de l'operació de rescat que ha ocasionat. Lanau també ha explicat que altres comunitats de l'estat espanyol fa temps que es venen interessant per aquest procés que duu a terme la Generalitat i que es possible que alguna ho posi en marxa.

S'ha simulat la recerca d'un boletaire de 67 anys, aparentment sense cap patologia greu, que es perd per la zona de Masella després de separar-se del company amb qui anava. Per dur a terme aquesta recerca s'ha mobilitzat el Centre de Comandament Avançat i la Unitat de Suport Logístic i Operatiu (Uslo), que ha plantat les tendes de comandament; el Punt de trànsit de la Regió d'Emergències Centre; el Grup d'Actuacions Especials de muntanya (Grae); una unitat canina de Bombers; Personal del grup de recerques i del punt de trànsit i Bombers dels parcs de la Cerdanya.Amb aquest tipus d'exercici, que es realitza una mitjana de dues o tres vegades l'any, els cossos d'emergències busquen punts febles en els mètodes, per corregir-los, i es proven possibilitats noves d'actuació per aplicar posteriorment les que donen més bons resultats. Per tant serveix per millorar la resposta dels Cos de Bombers de la Generalitat i la coordinació entre els diferents grups actuants.L'exercici ha començat al voltant de les 10.00 hores i ha durat tot el matí. Estava previst que acabes de fer el rescat un helicòpter de Bombers però no ha estat possible perquè aquest ha hagut de participar en una emergència real. Això ha ocasionat que s'hagués de finalitzar el rescat del suposat boletaire per mitjans terrestres, la qual cosa ha allargat la durada de l'exercici.Durant l'exercici s'ha practicat tots els diferents tipus de recerca terrestre que es fan habitualment. Primer s'inicia l'operatiu amb la recerca extensiva, que s'encarrega de seguir camins i pistes. Quan arriben més efectius que ho fan possible, s'inicia la recerca intensiva, consistent en rastrejar mitjançant batudes sectors de terreny que prèviament s'han delimitat, seguint elements naturals, en aquest cas les pistes d'esquí. Quan es troba algun indici físic del boletaire es quan entra en joc el gos que acaba de fer el rastreig, seguit dels Grae, fins a culminar l'operació. Fins aquest dissabte el cos de bombers ja ha rebut 23 avisos de boletaires perduts i han dut a terme 14 actuacions. Des de l'1 d'octubre, segons la normativa, es podran aplicar taxes quan les persones rescatades s'hagin perdut en zones assenyalades com a perilloses, quan no duguin l'equipament adequat a l'activitat o en cas que la petició del servei es faci sense motius objectivament justificats. En aquest sentit la directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Olga Lanau, ha volgut tranquil·litzar la gent, explicant que nomes es faran aquests cobraments quan es vegi molt clar que hi ha hagut negligència pe part de la persona que ha activat el dispositiu de recerca de bombers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.