Punt divers

Actualitzar els plans d'emergència i millorar la mobilitat, reptes a curt termini de l'Agenda 21 de Tortosa

Un pla de mobilitat que millori la connexió del nucli urbà amb els pobles o les zones d'aparcament, la recuperació i millora de l'entorn fluvial, l'actualització dels plans d'emergència, o l'elaboració d'una ordenança del medi ambient, són alguns dels reptes que es fixen en l'Agenda 21 de Tortosa. El document, elaborat durant més d'un any i mig, s'aprovarà el pròxim dilluns 1 de març en el ple ordinari, i preveu 103 accions concretes a desenvolupar a curt, a mig i a llarg termini amb l'objectiu de millorar el medi ambient i la qualitat de vida al municipi. Des de l'àrea de Medi Ambient, es farà un seguiment de l'execució d'aquestes actuacions per part de tots els agents implicats.

Entre els punts febles detectats a la diagnosi ambiental prèvia per fer l'Agenda 21, hi ha la manca d'aparcament al centre de la ciutat, la situació d'alguns barrancs i torrents, l'elevada dispersió dels municipi que pot dificultar l'accés a serveis públics, focus de contaminació odorífica, o que la ciutat estigui afectada per un gran nombre de riscos, com la indústria química, els incendis forestals, o la conservació dels barrancs. També s'assenyala que la ciutat consumeix 182.000 tones de CO2; o les mancances de comunicació, encara, entre diferents àrees de l'Ajuntament.Pel que fa als punts forts, el document destaca l'alt valor ecològic de les zones del municipi; la participació impulsada des d'algunes àrees de l'Ajuntament; el projecte impulsat per estalviar aigua al municipi; o la implantació de les energies renovables per estalviar CO2, com per exemple traslladant els residus de jardineria a la planta de compostatge.Tot i que l'Agenda 21 fixa 103 accions concretes, cadascuna d'elles té fixat el seu termini d'execució. Així, hi ha algunes que cal implantar a curt termini (en menys de dos anys), altres a mig termini (de tres a cinc anys), i altres a llarg termini (de cinc a deu anys). En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tortosa, Valentí Marín, ha explicat que tot i que la memòria va estar enllestida el març del 2009, s'ha trigat a dur-lo a aprovació per debatre el document internament. 'Hem trigat perquè volíem fer-nos nostra l'agenda 21, perquè volem que sigui un document que es compleixi, però que alhora pugui ser modificable en el temps i, per tant, dinàmic', ha manifestat. Així, en els darrers mesos s'ha fet un debat intern important on s'han fet modificacions, algunes determinades per la situació econòmica actual. Tot i que el conjunt de les accions concretes es farà públic un cop s'aprovi l'Agenda 21 pel ple, Marín n'ha detallat algunes. Així, hi ha la demanda de crear un consorci del PEIN de la Serra Boix-Cardó; la carta europea de turisme sostenible pel Parc Natural dels Ports, l'elaboració d'un pla de mobilitat, la potenciació d'aparcament dissuasoris, o la creació de llars d'infants públiques.Amb tot, el regidor ha fixat com a actuacions imprescindibles a fer a curt termini: l'actualització i elaboració d'alguns plans d'emergència (nuclear, barrancs, incendis forestals); l'increment del transport públic, sobretot, de la connexió amb els pobles; així com la creació d'un altre aparcament dissuasori i aparcaments soterranis; o la creació d'una xarxa de carril bici, vinculada a la transformació de l'antiga via del tren en via verda per part del Ministeri de Medi Ambient. D'altra banda, des de l'àrea de Medi Ambient, també s'incidirà en la conscienciació del reciclatge de residus; i es treballarà per elaborar una ordenança general de medi ambient on es concretin els paràmetres de la contaminació acústica; així com una normativa per poder filar prim amb el tema de la contaminació per olors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.