Punt divers

El DAR aprova el nou reglament de la IGP Calçots de Valls i la IGP Patata de Prades

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha aprovat el nou Reglament de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) Calçots de Valls i Patata de Prades, derivat de l'adaptació de l'anterior a la Llei de Qualitat Agroalimentària 14/2003, i al Decret 285/2006, i la relació de municipis que correspon a la zona de producció, elaboració i envasat d'aquestes IGP com publica el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Aquests són el segon i tercer Reglament adaptat de la normativa que han estat aprovat pel DAR, després que el juny s'aprovés el de la IGP Poma de Girona. Els seguiran la resta de les corresponents a les altres IGP i a les Denominacions d'Origen Protegides (DOP).

La principal novetat d'aquestes adaptacions rau en el canvi de personalitat jurídica dels consells reguladors que es constitueixen com a corporació de dret públic, i en el sistema de control i certificació d'IGP i DOP. IGP Calçots de VallsLa zona de producció de la IGP Calçots de Valls està constituïda per les parcel·les inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals de les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Els calçots protegits amb la IPG Calçots de Valls corresponen a les cebres de l'espècie Allium cepa L, de la varietat blanca gran tardana de Lleida, que pertanyin a les persones productes inscrites al Registre del Consell Regulador. Les condicions de cultiu i de recol·lecció han de ser les adequades per obtenir calçots de la millor qualitat i hauran d'estar netament separats els que procedeixin de parcel·les no inscrites dels que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites. Aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions, circumstància que es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat. Els calçots de la IGP Calçots de Valls seran de la categoria I i, en el moment de l'expedició hauran de complir determinades característiques fisicoquímiques i organolèptiques. IGP Patata de PradesLa zona de producció de la IGP Patata de Prades està constituïda per les parcel·les de patates inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals de Prades, Capafonts, la febró i Arbolí, de la comarca del Baix Camp. Les patates protegides amb la IPG Patata de Prades s'elaboren amb tubercles de l'espècie Solanum tuberosum L de la varietat Kennebec, que pertanyin a les persones productes inscrites al Registre del Consell Regulador. Les condicions de cultiu i de recol·lecció han de ser les adequades per obtenir patates de la millor qualitat i hauran d'estar netament separats els que procedeixin de parcel·les no inscrites dels que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites. Aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions, circumstància que es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat. Les patates IGP Patata de Prades, en el moment de l'expedició, hauran de complir determinades característiques fisicoquímiques i organolèptiques. El nou Reglament també contempla altres aspectes com els registres i inscripcions, la declaració de produccions, logotip, etiquetat, el control i certificació, el funcionament del consell regulador, els règims electoral i sancionador, i el finançament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.