Punt divers

El taller de preparació de restes fòssils de dinosaure de Tremp ha restaurat 60 peces el 2008 i n'alberga més de 500

ALT PIRINEU I ARAN

El taller de preparació de restes fòssils de dinosaure que hi ha a Tremp ha restaurat una seixantena de peces durant el 2008. Majoritàriament és tracta d'ossos de dinosaures però també ha preparat per ser estudiades closques d'ous, nius i restes d'altres animals que van conviure amb els dinosaures com cocodrils o tortugues. Aquest taller, que depèn del Institut Català de Paleontologia, es l'únic d'aquestes característiques de tot Catalunya junt amb el que hi ha a la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest taller hi porten totes les restes dels jaciments paleontològics del Berguedà, l'Alt Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà i ocasionalment n'hi arriben de d'altres jaciments de Catalunya.

La missió dels preparadors és mantenir les propietats físiques i l'estabilitat química dels fòssils al llarg del temps. És a dir, evitar que, amb el pas dels anys, el fòssil es deteriori. També s'encarreguen de preservar la seva morfología en la mesura del possible. En cas que el fòssil estigui fracturat, es procedeix a la seva preparació, sovint amb la col·laboració d'un investigador, per reconstruir l'exemplar i deixar-lo tal i com era en un principi. També es neteja, i finalment es consolida amb productes químics, se l'enforteix, per tal que quan els investigadors necessitin la peça per estudiar-la o se n'hagi de fer un ús divulgatiu, aquesta estigui en condicions i no es trenqui.

Xènia Aymerich, conservadora-restauradora de béns paleontològics, explica que aquest taller funciona des del 2003 al Museu Comarcal de Ciències Naturals, a Tremp, on s'analitzen les restes fòssils que arriben dels jaciments, es preparen per al seu estudi i es restauren per assegurar-ne la conservació. Xènia Aymerich, conservadora-restauradora de béns paleontològics, explica que es tracta de deixar-les netes sense sediments perquè els paleontòlegs puguin fer els estudis pertinents. Perquè les puguin manipular sense perill les consoliden.

Durant aquests 6 anys que funciona el magatzem del taller ha reunit més de 500 peces, entre les preparades per ser estudiades i les que encara s'han de restaurar. La geòloga del taller, Elena Nieto, comenta que al dipòsit del taller hi ha restes fòssils d'una dotzena de jaciments, entre els que destaquen els ous i postes de jaciments de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, les restes òssies del de Basturs, al Pallars Jussà o el de Fumanya, al Berguedà.

Nieto destaca com a peça rellevant una vèrtebra de Iguanodon, una espècie de dinosaure. A aquesta peça la fa especial el seu tamany i haver-la pogut reconstruir tota sencera, aspecte que aportarà molta informació als investigadors. Les responsables del taller també destaquen les restes fòssils d'un niu extret en un jaciment de Coll de Nargó amb 27 ous de dinosaure al seu interior. La funció de totes les restes un cop preparades és l'estudi i tant sols un 1% acaba exposant-se en vitrines de museus.

Xènia Aymerich, conservadora-restauradora de béns paleontològics, explica que el número de peces que s'arriben a preparar en un any és difícil de quantificar donat que influeix molt les característiques del fòssil i el seu sediment si és fàcil o no d'extreure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.