Successos

POLICIAL

El dispositiu Oliva dels Mossos acaba sense furts i robatoris

La vigilància als camps d'oliveres de l'Empordà durant la collita permet deixar a zero el nombre de robatoris

El patrullatge pels conreus de pomeres a la tardor, però, no va poder evitar una desena de furts

La ope­ració de vigilància poli­cial pels con­reus d'oli­ve­res i pome­res durant la collita a pobla­ci­ons de l'Alt i el Baix Empordà per evi­tar-ne els furts dels fruits o roba­to­ris a les fin­ques s'ha por­tat a terme en els dos últims anys i ha donat uns resul­tats satis­fac­to­ris tant per la poli­cia com pels page­sos.

Aca­bada la collita de les oli­ves, fa unes dues set­ma­nes, els Mos­sos d'Esqua­dra han dei­xat la vigilància al dis­po­si­tiu Oliva. L'àmbit d'actu­ació és a l'Alt Empordà, als muni­ci­pis de Roses, Vilajuïga, Agu­llana, Pau, Palau-saver­dera i Ven­talló. A diferència de la tem­po­rada pas­sada, que uns des­co­ne­guts es van endur un remolc sen­cer d'oli­ves, en aquesta no hi ha hagut cap denúncia de furt ni cap roba­tori de fruits.

La presència poli­cial evita, en gran mesura, els furts dels fruits, i per això les parts impli­ca­des estan satis­fe­tes. Aquest dis­po­si­tiu és fruit del tre­ball con­junt entre Mos­sos d'Esqua­dra i les asso­ci­a­ci­ons d'agri­cul­tors i rama­ders, com JARC i la Unió de Page­sos. Els page­sos els mar­quen les zones més con­flic­ti­ves i les rutes perquè els resul­tats siguin millors. Els Mos­sos d'Esqua­dra els donen con­sells per evi­tar furts i roba­to­ris als camps i els ins­ten a denun­ciar for­mal­ment quant són vícti­mes d'actes delic­tius.

És impor­tant denun­ciar els actes delic­tius perquè per­met que els agents dels Mos­sos d'Esqua­dra obtin­guin ele­ments i dades d'infor­mació que els aju­den en la tasca poli­cial. Els agents els recu­llen les denúncies als locals de les asso­ci­a­ci­ons agràries quan els ho dema­nen.

El dis­po­si­tiu Oliva, vigent del 25 de novem­bre al 10 de gener, també inclou el con­tacte amb res­pon­sa­bles de coo­pe­ra­ti­ves i trulls per evi­tar que com­prin oli­ves que no tin­guin una pro­cedència legítima.

Per la seva banda, el dis­po­si­tiu Poma es porta a terme del 17 de juliol a l'1 de novem­bre, i abasta muni­ci­pis del Baix Empordà, com Tor­ro­e­lla de Montgrí, Sant Pere Pes­ca­dor o Fortià. La poma té més sor­tida que l'oliva perquè es ven fàcil­ment al mer­cat, amb una fur­go­neta i d'altres mane­res ambu­lants, i això en difi­culta més el con­trol poli­cial. En la collita pas­sada hi va haver una desena de denúncies per furts.

A favor de la con­tinuïtat

Aquests dis­po­si­tius els diri­geix l'àrea bàsica poli­cial Alt-Empordà-Roses, amb l'ins­pec­tor David Cas­tro al cap­da­vant. Cas­tro fa una valo­ració “posi­tiva estadísti­ca­ment” per la “per­cepció de segu­re­tat i satis­facció” que dóna al col·lec­tiu agrícola i rama­der.

Per la seva banda, Lluís Mont, mem­bre de la comissió per­ma­nent naci­o­nal de la Unió de Page­sos de Cata­lu­nya, argu­menta que la presència poli­cial ha fet “bai­xar moltíssim” els furts en com­pa­ració de temps enrere, i volen que aquesta ini­ci­a­tiva con­tinuï.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.