Successos

Agafats per l'orella

otogrames Els Mossos aporten com a prova per acusar uns lladres de domicilis les empremtes de les orelles que els assaltants van deixar marcades a la porta quan escoltaven. No hi ha cap individu que tingui una orella igual i la tècnica policial d'obtenir-ne l'empremta és nova però ja s'ha aconseguit alguna condemna gràcies als otogrames

S'ha arribat a la conclusió que no hi ha al món dues orelles iguals
Un lladre de Palència, primer condemnat agafat per l'orella

L'Audiència de Girona té pre­vist jut­jar una banda de sis geor­gi­ans (que podrien ser con­dem­nats a penes de fins a 15 anys de presó) per haver saque­jat 31 habi­tat­ges en 23 pobla­ci­ons cata­la­nes. El cas no seria extra­or­di­nari si no fos per la pecu­li­a­ri­tat d'algu­nes de les pro­ves que els Mos­sos van acon­se­guir per iden­ti­fi­car els lla­dres: els oto­gra­mes, o el que és el mateix, les emprem­tes de l'ore­lla que van dei­xar als esce­na­ris dels roba­to­ris. Es tracta d'una tècnica que la poli­cia científica uti­litza des de fa rela­ti­va­ment poc i que, tot i que alguns juris­tes con­si­de­ren que no és con­clo­ent com ho seria l'empremta dac­ti­lar o l'ADN, en algu­nes oca­si­ons ha ser­vit per con­dem­nar un sos­pitós.

L'oto­grama no és res més que el ras­tre que deixa una per­sona en una superfície quan acosta l'ore­lla per escol­tar. Els lla­dres solen fer-ho abans de deci­dir-se a entrar en un habi­tatge per asse­gu­rar-se que no hi ha ningú dins. I això ho saben els Mos­sos que, en aquest cas, van acon­se­guir obte­nir dels dife­rents esce­na­ris set mar­ques d'ore­lla, sis de les quals, segons els con­clu­si­ons peri­ci­als, cor­res­po­nen a l'ore­lla esquerra de Giorgi Mum­ladze, àlies Dandi. Segons el fis­cal i els inves­ti­ga­dors, Mum­ladze era el capi­tost de la banda i, com a tal, era qui donava les ordres d'on i quan entrar. A la vista dels indi­cis, després d'haver aus­cul­tat dar­rere la porta per asse­gu­rar-se que no hi havia gent a dins. Després, feien ser­vir el que en àmbits poli­ci­als es coneix com a tècnica del bombí: des­mun­tar el pany de la porta i entrar a saque­jar.

En l'ampli informe lofoscòpic d'oto­grama que va pre­sen­tar la poli­cia científica dels Mos­sos al jut­jat de Ripoll (que va ins­truir el cas perquè el pri­mer roba­tori es va per­pe­trar a Sant Joan de les Aba­des­ses), per jus­ti­fi­car la tècnica es fa una àmplia expli­cació dels ante­ce­dents científics i estu­dis sobre la iden­ti­fi­cació a través de les ore­lles.

L'any 1906, el doc­tor Imho­fer de Praga va estu­diar cent ore­lles i va arri­bar a la con­clusió que no n'hi havia cap d'igual. Més tard, el pro­fes­sor Mark Bis­hoff, a través de l'ore­lla, va desem­mas­ca­rar una dona que volia fer-se pas­sar per la gran duquessa Anastàsia de Rússia. A par­tir del 1960 i després de fer un estudi com­pa­ra­tiu de mol­tes ore­lles de nou­nats, sense que se'n trobés cap d'igual, es va començar a valo­rar l'estudi de l'ore­lla com un mètode idoni d'iden­ti­fi­cació per­so­nal.

Els Mos­sos recor­den els tre­balls bibli­ogràfics del comis­sari de la Policía Naci­o­nal Juan José Pie­dra, pro­fes­sor d'iden­ti­fi­cació per­so­nal a l'Escola Gene­ral de Poli­cia, i també l'obra d'Alfred Vic­tor Ian­na­re­lli, que després de dedi­car qua­ranta anys a estu­diar les ore­lles, clas­si­fi­cant-ne més de deu mil i obser­vant-ne mes d'un milió, va arri­bar a la con­clusió que no hi ha dues ore­lles iguals al món. També indi­quen que l'ins­pec­tor Cor Van der Lugt, de la poli­cia neer­lan­desa, usa amb bons resul­tats el sis­tema d'iden­ti­fi­cació de delinqüents a través de l'ore­lla.

A l'Estat espa­nyol qui té el títol de pri­mer con­dem­nat iden­ti­fi­cat a través de l'ore­lla és un colombià que va ser iden­ti­fi­cat per la Policía Naci­o­nal de Palència com a autor d'un roba­tori gràcies al ras­tre de l'ore­lla. El 2004, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal va rebut­jar el recurs d'empara con­tra la sentència que havia pre­sen­tat el lla­dre aga­fat per l'ore­lla.

La tècnica

Per rea­lit­zar els infor­mes lofoscòpics d'iden­ti­fi­cació dels oto­gra­mes, la poli­cia científica aplica el que ano­mena un “reac­tiu mecànic negre” per fer mani­fes­tar l'empremta auri­cu­lar que ha que­dat a la superfície tocada per l'ore­lla, que deixa anar una substància a través de les glàndu­les sudoríferes. Un cop s'han obtin­gut els punts carac­terístics de la m arca dub­tada tro­bada a l'escena d'un roba­tori es fa la com­pa­ra­tiva amb la marca indub­tada obtin­guda de l'ore­lla d'un sos­pitós –que s'obté apli­cant un vidre trans­pa­rent sobre l'ore­lla, fent-hi una certa pressió, apli­cant-hi un reac­tiu mecànic, en aquest cas blanc, i després tras­pas­sant la imatge a un full plàstic.

En els cas dels lla­dres de pisos, els Mos­sos han obtin­gut la coin­cidència de l'ore­lla esquerra d'un dels sos­pi­to­sos, Giorgi Mum­ladze, amb el ras­tre de l'ore­lla dei­xat en sis esce­na­ris de roba­to­ris per­pe­trats en habi­tat­ges de Sant Joan de les Aba­des­ses, Sant Joan de Vila­tor­rada, Platja d'Aro, Òdena i Sant Quirze de Besora. Un altre oto­grama reve­lat en una porta d'un pis assal­tat a Sant Andreu de la Barca s'ha conclòs que cor­res­pon a l'ore­lla esquerra de Daviti Geladze.

Petició de fins a quinze anys per als homes de la banda del Dandi

El fiscal acusa els sis membres de la banda de lladres georgians que van ser detinguts el 2009 d'un delicte continuat de robatori amb força i d'un altre d'associació il·lícita perquè considera que estaven perfectament organitzats i jerarquitzats per cometre els delictes. El fiscal considera que el capitost era Giorgi Mumladze, àlies Dandi, per a qui demana una pena de dotze anys de presó.

Per a Giorgi Kakiashvili àlies Wally,David Tsertsvadze, àlies Che, i Eldar Khurtsidze, àlies Xato, demana una pena d'onze anys de presó. Tamaz Edzgverazde, àlies Epi, i Daviti Geladze, àlies Geladze, s'enfronten a una petició de quinze anys de presó perquè, a banda dels dos delictes que imputa a tot el grup, el fiscal els afegeix també un delicte de receptació (guardaven els objectes robats) i un altre de falsificació de document oficial perquè tenien documentació a nom d'altres persones amb les seves fotos. El s sis georgians estan empresonats des del 2009.

Un botí de més de 90.000 euros

Els Mossos van aconseguir atrapar pràcticament in fraganti tres dels membres de la banda quan actuaven en el domicili assaltat a Sant Andreu de la Barca, on es va trobar l'empremta de l'orella de Daviti Geladze. A partir d'aquí, es van detenir tres membres més de la banda, que tenia dos membres més, un evadit i un alter que encaran o ha estat identificat, segons relata el fiscal en el seu escrit de conclusions provisionals. El fiscal també demana que els lladres indemnitzin amb més de 90.000 euros les víctimes dels 31 robatoris pel material sostret que no els ha pogut ser retornat. Els lladres arreplegaven sobretot joies, rellotges i petits objectes electrònics, material fàcils de col·locar en el mercat negre. Algunes de les peces (com les que es veuen a les fotografies) van poder ser recuperades i retornades als seus legítims propietaris. En els escorcolls que es van fer als domicilis dels acusats a Barcelona es van trobar estris robats en altres punts de l'Estat, com ara un llapis de memòria procedent d'un domicili que va ser assaltat a a Alcobendas (Madrid).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.