DISPOSITIU
Falta de bombers a Calonge i Hostalric per Cap d'Any
No hi havia prou efectius disposats a fer hores extres, i els pocs que van treballar ho van fer en altres destinacions
Els de Calonge van anar a Palafrugell i els d'Hostalric, a Santa Coloma de Farners
El parc de bombers de Calonge i el d'Hostalric-Sant Feliu de Buixalleu van estar tancats la nit de Cap d'Any per falta d'efectius que volguessin fer hores extres. Com que en cadascuna d'aquestes instal·lacions no es va aconseguir el nombre mínim de tres persones per cobrir la guàrdia de 24 hores, els pocs treballadors que sí que van anar a la feina van prestar els seus serveis en altres destinacions: els de Calonge van operar des del parc de Palafrugell i els seus homòlegs d'Hostalric-Sant Feliu de Buixalleu es van desplaçar al de Santa Coloma de Farners. Tot i la sorpresa que han aixecat aquests fets, no es tracta ni de bon tros d'una situació nova, com va assegurar el cap dels bombers de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano. Va matisar, però, que només s'acostuma a produir en dies molt assenyalats, com ara Nadal, Cap d'Any i Reis. I és que, si algun dels professionals a qui toca treballar és baixa d'última hora, els responsables de les guàrdies han de buscar voluntaris per reemplaçar-los a corre-cuita, i per trobar els substituts sobretot els juguen en contra els compromisos familiars d'aquestes dates especials. Cano, tot i això, creu que aquesta situació no es repetirà per Reis a la demarcació de Girona.
El parc de Calonge ja va estar tancat el dia de Nadal, així com també el de Calaf i el de Cambrils. Com que els bombers treballen en xarxa, però, des del cos tot plegat no els sembla tan preocupant, ja que les dotacions sempre es dirigeixen al punt geogràfic on fa falta. Un exemple d'aquest moviment de peces, precisament, va tenir lloc per Cap d'Any, quan hi va haver un foc en un paller proper al parc d'Hostalric que va ser sufocat pels bombers de Maçanet.
Cano va afegir que en els últims anys hi ha més efectius de baixa per paternitat, mentre que desvincula el fet de no trobar bombers disposats a realitzar hores extres a les reivindicacions laborals dels sindicats, que a causa d'aquesta situació estan pressionant el govern per cobrar les guàrdies més aviat i no amb un decalatge de tres mesos o més –la setmana passada van cobrar les d'abril a agost–. Els sindicats diuen que per culpa del retard hi ha personal que es nega a fer guàrdies: una posició que complica la gestió del cos, ja que sense la dedicació extraordinària és difícil mantenir tots els parcs oberts els 365 dies de l'any.