Successos

El record està present

Els bagencs no obliden els incendis que en quatre dies van cremar 13.323 hectàrees

Van començar a Sant Mateu de Bages i es van estendre a la comarca del Berguedà

Tot i que els bombers tenen més efectius i s'han modernitzat les tècniques per apagar el foc, la gent del territori pensa que la tragèdia d'aquell estiu es podria repetir

Aquesta sequera agudano s'arregla amb les pluges que han caigut aquesta última setmana

L'alcalde de Sant Mateu de Bages, Pere Ribera, recorda per­fec­ta­ment el 4 de juliol de 1994. Ales­ho­res ja era bat­lle i asse­gura sense haver de con­sul­tar-ho enlloc ni amb ningú que va rebre l'avís d'incendi entre les deu i dos quarts d'onze del matí. “És un record llunyà que està molt pre­sent.” L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, tam­poc dubta quan recorda aquell incendi: “Vam començar a veure diver­sos punts amb fla­mes a uns deu quilòmetres de distància i ràpida­ment es va mun­tar una taula davant l'ajun­ta­ment per orga­nit­zar les mol­tes per­so­nes que volien aju­dar.” Ell mateix va ser volun­tari i va aca­bar tirant galle­des d'aigua en zones on el foc estava apa­gat, però calia evi­tar que es revifés.

Aquells dies de juliol, les con­di­ci­ons mete­o­rològiques –tem­pe­ra­tu­res de 40 graus, ràfegues de 50 km/h de vent del sud-oest molt càlid i sec i una humi­tat baixa, per sota del 10%– van faci­li­tar que el foc es pro­pagués amb rapi­desa pels bos­cos extre­ma­da­ment secs de Navàs, Cas­tell­nou de Bages, Súria, Fono­llosa, Bal­sa­reny, Callús i Sant Joan de Vila­tor­rada dins la comarca del Bages i que el dia 6 passés a Puig-reig i Viver i Ser­ra­teix, a la comarca del Ber­guedà. El foc no es va apa­gar fins al 8 de juliol, quan havia cre­mat un total de 13.323 hectàrees d'arbres, 10.952 al Bages. Aquest incendi va coin­ci­dir en el temps amb el de Coll­bató, que va abra­sar el ves­sant occi­den­tal de la mun­ta­nya de Mont­ser­rat i va matar tres excur­si­o­nis­tes de Ter­rassa. Durant l'estiu de 1994, es van decla­rar 60 incen­dis, dels quals dotze van ser grans.

“No hi havia mit­jans humans per apa­gar aquells focs”, argu­menta Ribera. De fet, els bom­bers van poder extin­gir els incen­dis perquè hi va haver una inversió tèrmica: la tem­pe­ra­tura va bai­xar i la humi­tat va pujar. L'alcalde de Sant Mateu de Bages està con­vençut que, tot i que actu­al­ment hi ha més dota­ci­ons de bom­bers i s'han moder­nit­zat les tècni­ques, “si es reproduïssin els matei­xos con­di­ci­o­nants d'aquell any, bos­cos secs i un estiu extre­ma­da­ment calorós, la tragèdia es repe­ti­ria”. L'ins­pec­tor de bom­bers i tècnic del GRAF Asier Larrañaga indica que cal­dria que es man­tingués l'actual sequera que hi ha als bos­cos cata­lans, “i que l'estiu fos sec i càlid de manera pro­lon­gada com ho va ser fa 18 anys” per reviure esde­ve­ni­ments simi­lars. Segons Larrañaga, hau­rien de coin­ci­dir molts fac­tors i, tot i que no és impos­si­ble, sí que és molt difícil. Recorda que el 2005 també hi va haver una impor­tant sequera que va pro­pi­ciar que hi hagués incen­dis en aquest ter­ri­tori, però no van ser tan devas­ta­dors perquè els epi­so­dis mete­o­rològics eren curts.

En canvi, per Casals és difícil que la comarca pugui reviure un incendi com el del 1994 perquè “s'ha aga­fat consciència pre­ven­tiva”, tot i que reco­neix que encara podria ser més ele­vada. “Els bos­cos no estan prou nets” afirma l'ADF de Defen­sors del Bosc i regi­dor de gover­nació de Navàs, Joan Fernández. Al segle XIX no hi havia grans incen­dis perquè els bos­cos esta­ven nets; d'això, se n'ocu­pa­ven els ramats, que hi pas­tu­ra­ven, i l'home, apro­fi­tant la fusta com a com­bus­ti­ble vege­tal. Però al segle XX, l'home aban­dona el bosc i són els pro­pi­e­ta­ris els que n'han de tenir cura, “els que viuen en el ter­ri­tori el nete­gen, però els que viuen fora no ho fan”, admet Fernández. Una solució perquè els bos­cos no esti­gues­sin bruts i fos­sin sos­te­ni­bles seria fomen­tar coo­pe­ra­ti­ves per fer bio­massa com la que ha for­mat la Fede­ració ADF del pla de Bages. Ara per ara, esten­dre aquesta experiència és com­pli­cat perquè s'han supri­mit totes les sub­ven­ci­ons que dona­ven a aques­tes ini­ci­a­ti­ves.

Es faci el que es faci, Larrañaga alerta de la neces­si­tat que “la gestió fores­tal hau­ria de gene­rar bos­cos que no cre­min tan inten­sa­ment”. El foc comença a l'herba, passa al matoll, i d'aquí al pi petit, a l'alzina mit­jana i a la gran. Segons aquest ins­pec­tor de bom­bers i tècnic del GRAF, “el gran pro­blema són les capçades, que aju­den que el foc con­tinuï per dalt i ali­men­ten fla­mes que poden arri­bar als 30 metres d'altura” i con­tra les quals és molt difícil actuar.

L'aug­ment d'efec­tius de bom­bers, així com la moder­nit­zació de tècni­ques per apa­gar el foc, són fac­tors a tenir en compte a l'hora de fer front a un incendi com el que hi va haver fa dues dècades. A més, “durant aquests anys les ADF s'han pro­fes­si­o­na­lit­zat, cosa que també ajuda a l'hora d'extin­gir un foc, ja que acos­tu­men a ser els pri­mers a arri­bar a la zona afec­tada”, rei­vin­dica Fernández. Però tot això és insu­fi­ci­ent per Ribera, que rei­tera que “amb els efec­tius que sigui i mani qui mani, si ens trobéssim en una situ­ació simi­lar a la d'aquell estiu pas­sa­ria el mateix”.

L'epi­sodi de sequera severa en què està immers Cata­lu­nya només és com­pa­ra­ble al que va viure el país fa sei­xanta anys. Aquesta seque­dat aguda no s'arre­gla amb les plu­ges d'aquesta última set­mana; perquè els bos­cos esti­gues­sin ben hidra­tats cal­dria que hagués con­ti­nuat plo­vent de manera gene­ra­lit­zada a tot el ter­ri­tori.

Larrañaga avisa que si les últi­mes plu­ges són un epi­sodi pun­tual podrien, fins i tot, incre­men­tar el risc d'incen­dis aquest estiu perquè “si plou poc el que passa és que creix herba als mar­ges i, en el cas que hi hagi un incendi, faci­lita la pro­pa­gació del foc”. L'aigua ha estat ben rebuda pels arbres, que estan una mica més hidra­tats, tot i que no ho estan prou per aguan­tar tot l'estiu en aque­lles zones on hi ha un dèficit hídric de 200 litres.

Les espe­ran­ces de posar fi a aquests bos­cos eixuts està posada en les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques; els mapes pro­nos­ti­quen un abril més plujós del que és habi­tual i, si aquesta pre­dicció es com­pleix, es podria rever­tir la situ­ació actual de sequera.

Alerta.
La situació d'emergència el dia 4 era de nivell 2. Es van mobilitzar més de 3.000 bombers, 1.400 agents d'altres cossos de seguretat i 20.000 voluntaris per intentar apagar les flames.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.