Successos

tribunals

Jutgen l'acusada d'intentar matar l'alcalde de Bianya

El fiscal demana una pena de nou anys de presó per haver atacat Albert Busquets amb un ganivet de tallar pernil

La dona sosté que volia suïcidar-se davant de l'alcalde i que no el va atacar

El fiscal demana nou anys de presó per a una veïna de la Vall de Bianya, acusada d'intentar matar el que era alcalde de la població, Albert Busquets, el 2011, al despatx de l'alcaldia. La fiscalia també vol que l'acusada no es pugui apropar a menys de 500 metres de la víctima durant 18 anys.

El cas arribarà a judici a l'Audiència de Girona a finals d'aquest mes. Segons recull el fiscal en el seu escrit de conclusions provisionals, l'acusada, Montserrat Tirado, havia concertat per al 4 de maig una reunió amb l'alcalde de la Vall de Bianya, Albert Busquets (CiU). Cap a les dotze del migdia, la dona, acompanyada de la seva mare, va anar a l'Ajuntament i, amb aparent normalitat, va entrar al despatx del llavors alcalde.

Un cop es van quedar sols dins del despatx, la dona va treure un ganivet de tallar pernil que duia amagat dins la bossa de mà. L'arma, de 37 centímetres de llargada, tenia una fulla de 24 centímetres. Llavors, sempre segons la versió del fiscal, amb el ganivet a la mà, va rodejar la taula i es va abalançar sobre l'alcalde que en aquell moment estava assegut. Mentre cridava “et mataré”, li va intentar clavar el ganivet entre el melic i el pit. Busquets va poder repel·lir l'atac perquè, segons detalla el fiscal, amb la mà esquerra va poder agafar-li el braç amb el qual intentava clavar-li el ganivet mentre la subjectava per l'esquena amb l'altra mà, la dreta. Tot i això, l'acusada no va desistir de la seva comesa i va forcejar amb l'alcalde per intentar alliberar-se i clavar-li l'arma. Mentre forcejaven va entrar al despatx el tècnic municipal de Turisme i, poc després, el primer tinent d'alcalde. Entre els tres van aconseguir treure el ganivet a la dona i reduir-la fins que van arribar els Mossos.

Com a conseqüència de l'agressió, l'alcalde va ser víctima d'un trastorn d'estrès agut provocat per un fet traumàtic que s'hauria pogut convertir en crònic si no hagués rebut atenció professional. Busquets va deixar de ser alcalde de la Vall de Bianya arran de les darreres eleccions, després d'haver governat la població durant 12 anys.

Per aquests fets, el fiscal demana que condemnin l'acusada a nou anys de presó per un delicte d'homicidi en grau de temptativa i també per atemptat contra un membre d'una corporació local.

A 500 metres de distància

A més, la fiscalia també proposa que la condemna impliqui que l'acusada no es pugui apropar a la víctima a menys de 500 metres ni establir-hi comunicació per cap mitjà durant 18 anys. Es dóna la circumstància que l'acusada viu i regenta un negoci de pensió en un habitatge que està situat just al davant de l'ajuntament del poble, ran de la carretera que va a Camprodon.

LA DATA

4.5.2011
És el dia
en què es van esdevenir els fets que ara es jutjaran a l'Audiència de Girona.

LA XIFRA

18
anys
sense acostar-se a Busquets és el que demana el fiscal per a l'acusada, a banda dels nou anys de presó.

“Ningú mata amb la mare al davant”

La veïna de la Vall de Bianya que afronta aquesta pena per l'intent d'homicidi de Busquets manté una versió molt diferent de la que planteja el fiscal en el seu escrit d'acusació. La dona afirma que va anar al despatx de l'alcalde amb la intenció de suïcidar-se davant seu perquè l'Ajuntament l'havia “portat a la ruïna” per culpa d'unes llicències mal atorgades. L'acusada remarca que havia comès altres intents de suïcidi i que aquesta era una circumstància que Busquets coneixia de primera mà, per motius professionals. La dona nega que en cap moment dirigís el ganivet cap a Busquets i sosté que no hi va haver sang, i que van ser el mateix alcalde i altra gent els que van evitar que es clavés el ganivet. “Ningú va a matar ningú amb la seva mare al davant”, aclareix, per mirar de reafirmar la seva versió dels fets. “Ara, finalment, em jutjarà un tribunal que podrà resoldre sobre els fets i no serà la gent del poble que em jutgi, tal com ha fet sempre”, lamenta la dona, que s'haurà d'asseure a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona el dia 25 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.