L'avanç de les flames obliga a confinar la comarca sencera
A Llers, un veí de 75 anys va morir a causa d'un infart en cremar-se-li la casa
A la Jonquera, un home de 64 anys va patir cremades en el 80% del cos i el seu estat era molt greu
Mig miler de persones evacuades passaran la nit en pavellons, centres cívics i espais habilitats, ateses per voluntaris
El terror va fer acte de presència poc abans de les 2 de la tarda d'ahir. Els Bombers de la Generalitat n'informaven, i el titular era que s'estava cremant una zona de vegetació a tocar de la ignominiosa N-II, al nord de la Jonquera. Aleshores, el terror va trobar el pitjor dels aliats, la cavalcadura perfecta, ahir poderosa i desbocada, amb ràfegues de 90 quilòmetres per hora: la tramuntana. La Jonquera va ser la primera localitat assotada per la fúria de les flames i a quarts de 4 de la tarda ja s'havien cremat 150 hectàrees i s'havien tallat l'N-II, l'AP-7 i la línia del TGV. L'incendi creixia de manera exponencial i el vent bufava amb fúria, fins al punt que poc després de les 4 de la tarda, a Girona, ja s'apreciava un tel de fum en l'aire i començava una lleu pluja de cendra. A aquelles altures, les xarxes socials ja bullien d'imatges i de comentaris, i arribaven notícies de pluja de cendra a Palafrugell, a Torroella, a Palamós o Pals, una circumstància que es va generalitzar al Baix Empordà, el Gironès i part del Pla de l'Estany. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, que era fora, tornava rabent cap a la localitat, mentre que Judith Carreras, la seva tinenta d'alcalde, oferia les primeres informacions. Unes 250 persones van ser acollides al pavelló municipal, entre evacuats de zones afectades com la Porta Catalana, el Mas i la zona Escudero, i els participants en unes colònies que es feien en una casa d'Estanys de Capmany, que es va acabar cremant. La força del vent inutilitzava gairebé la totalitat dels mitjans aeris, que no podien descarregar, i només volaven alguns helicòpters per evacuar veïns de masos aïllats. Protecció Civil va activar l'Infocat i es va decretar el confinament de part dels veïns del municipi. Aquesta mesura del confinament es va anar estenent al llarg de la tarda, vespre i nit, a la major part de les localitats de la comarca.
El foc, que avançava a 7 quilòmetres per hora, una velocitat vertiginosa, anava voraç en direcció a Agullana. Alfons Quera, l'alcalde, va seguir atentament i va participar activament en les tasques que es van anar repetint en altres localitats: avisar els veïns, evacuar els que viuen en masos aïllats i procurar agrupar-los, a més de complir el confinament decretat. Quera va manifestar que no havia vist mai progressar el foc amb la fúria d'ahir, “saltant piscines i superant qualsevol obstacle”. A Agullana es va enregistrar, però, una de les víctimes greus de l'incendi, un home de 64 anys que va es va fer cremades en un 80% del cos.
El nombre de poblacions confinades es va ampliar a nou: la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes, Pont de Molins, Llers i Masarac.
Carles Fortiana, alcalde de Llers (1.172 habitants), atenia aquest diari mentre resolia dubtes als veïns i explicava que els havien ordenat marxar a Figueres, al pavelló municipal, malgrat que ells ja en tenien un, de pavelló, de manera que el nucli va quedar buit. Un veí d'aquesta població, de 75 anys, va morir d'un infart, possiblement, deia Fortiana, perquè va veure cremar casa seva. A Masarac, l'alcalde Lluís Pujol, a mitja tarda explicava que no comptaven que el foc en fes tanta via, i a les 6 de la tarda ja havia cremat una granja de vedells i porcs, part dels quals havien pogut escapar, però mentre parlava amb aquest diari ja sentia els esgüells dels porcs d'una altra granja, que començava a cremar.
Se succeïen les crides als pagesos i habitants de la zona, i a voluntaris que hi poguessin acudir, a llaurar camps mirant d'obstaculitzar tant com fos possible l'avanç de les flames. A Figueres, preveient que el foc hi arribaria, es va determinar que es llaurés els voltants del castell de Sant Ferran. A Sant Climent Sescebes, l'alcalde, Josep Guiolà, explicava al vespre que el foc no hi havia arribat, però que es mantenien alerta per si el vent canviava de direcció.
Cap a les 10 de la nit, Eduard Payrà, alcalde de Darnius (529 habitants), narrava els moments d'angoixa viscuts en veure el poble envoltat pel foc, i explicava que havien tingut fortuna d'haver pogut mobilitzar 150 voluntaris, i lloava la tasca dels membres de l'ADF, ja que les dotacions de bombers a la zona van escassejar. Payrà hauria volgut activar l'Infocat a les 5 de la tarda, però no va rebre l'autorització per fer-ho. Tot i això, va començar a prevenir la gent respecte al perill i planificar com arribar a les masies disseminades per evacuar-les, trobant alguns problemes per fer-ho amb gent gran, que no volia deixar casa seva ni el bestiar a mercè de les flames, si és que aquestes hi arribaven.
La nit es preveia llarga i extremadament dura.
LES FRASES
Centres habilitats per passar-hi la nit
La xifra total de persones, entre veïns i visitants, que no podien tornar al seu destí pels talls de carreteres era de gairebé mig miler. Un total de 476 veïns van dormir en pavellons, centres i espais que van habilitar els diferents municipis per donar-los recer i auxili, segons la direcció general de Protecció Civil (DGPC). En total, eren 300 veïns de Colera, 100 de Figueres, 40 de Roses, 12 de Llançà i 12 de Portbou. D'altra banda, ahir a mitjanit es mantenia l'ordre de confinament a totes les poblacions de l'Alt Empordà, això vol dir que els veïns s'havien de mantenir dins de casa, amb les portes i les finestres tancades. A les xarxes socials, especialment a Twitter, sovintejaven els anuncis espontanis de ciutadans de comarques del Gironès i el Baix Empordà que s'oferien per acollir a casa seva els veïns de les poblacions afectades que, a causa de la situació o dels talls de carreteres, haguessin de passar la nit fora. També s'utilitzava Twitter per demanar voluntaris per fer tasques als llocs habilitats per acollir els afectats. També es van habilitar centres d'acollida a Girona –200 persones han dormit a Fontajau– i Castelló d'Empúries. També es succeïen recomanacions de no trucar al 112 si no era necessari, i es comminava els qui eren a la zona a no gastar bateria del mòbil, ja que en cas d'urgència podrien necessitar l'aparell. A mesura que passaven les hores, les recomanacions es convertien en ordres, respecte al confinament, i en prohibicions sobre la circulació per carreteres de l'Alt Empordà, que va enregistrar una aturada total de trànsit rodat, tret dels vehicles d'emergència, i ferroviari.