Successos

tribunals

Judici per la mort d'un operari en unes obres del traçat del TAV, a Vilobí

La fiscalia acusa l'encarregat i una coordinadora de seguretat d'Adif d'un delicte d'homicidi imprudent

La víctima va caure d'una torre elèctrica

El jutjat penal número 4 de Girona va ser el marc ahir de la vista per la mort d'un operari, David César León Cole, que va caure des de la part superior d'una torre elèctrica que s'estava construint en un descampat situat a uns 200 metres del mas Oliva, al terme de Vilobí d'Onyar. El sinistre es va desencadenar la tarda del 25 d'octubre del 2007, quan s'estava canviant de lloc una línia d'alta tensió per les obres del traçat del TAV. Per aquests fets, es va asseure al banc dels acusats l'encarregat dels treballs, Rafael Morales Cabrera, així com una coordinadora de seguretat d'Adif, Maria del Tránsito Gómez González. La fiscalia considera que la imputada no va detectar les deficiències del pla de seguretat i salut que s'estava aplicant per a l'execució d'aquestes tasques. I, pel que fa a Morales, l'acusa de no haver advertit que, quan els empleats que tenia al seu càrrec treballaven en altura, la corda de seguretat a la qual estaven subjectats no estava lligada al terra per impedir que quedés penjant i es balancegés.

Malgrat que tant els acusats com la resta d'operaris que van declarar com a testimonis van subratllar que mai havia ocorregut un cas similar, el fiscal defensa que si l'extrem inferior de la corda que duia la víctima hagués portat un contrapès o hagués estat amarrat a baix no s'hauria enrotllat amb el tambor de la grua ni hauria arrossegat l'home al buit. El ministeri públic, en aquest sentit, demana per a cadascun dels imputats dos anys i mig de presó com a presumptes autors d'un delicte contra els drets dels treballadors i per homicidi imprudent.

A 40 metres d'altura

En la seva compareixença davant la jutgessa, González, que aleshores treballava per a l'empresa Elecnor, va recordar que quan va passar el fatídic succés faltava col·locar la part superior de la torre, de 32 tones de pes. A dalt, i a uns 40 metres de distància de la base de l'estructura, hi havia la víctima, juntament amb tres companys de feina. Mentre la grua estava pujant una peça, se sospita que el vent o el fet que León s'estigués dirigint fins on havia d'anar per cargolar-la van originar que la corda de seguretat que portava es desplacés. A part, per tenir més llibertat de moviment, s'havia tret uns instants abans una altra corda més curta que anava del seu arnés a la torre.

Durant la sessió oral, el conductor de la grua va descriure la situació amb una maqueta. Va afirmar que l'extrem inferior de la corda de la víctima estava a 6 o 7 metres del terra. La punta es va enganxar amb el greix del cable de la grua –que es movia per enlairar la peça– fins que la corda de seguretat va introduir-se al tambor. Com a conseqüència, la corda es va tensar i es va trencar.

Un tècnic de seguretat de la Generalitat de Catalunya va indicar que la víctima hauria d'haver dut dues cordes de seguretat per tal de desenganxar-se de la que es va tibar i quedar igualment subjectat per l'altra. Des que va ocórrer el sinistre, però, la principal millora que va incorporar la companyia va ser lligar al terra la part inferior de la corda, com els va suggerir Inspecció de Treball.

“Feia complir el pla”

Els advocats de González i Gómez en van sol·licitar l'absolució. El lletrat de l'encarregat de l'obra va recalcar que el seu client era un simple treballador que va fer complir el que deia el pla de seguretat, on no es recollia ni la necessitat de dues cordes de seguretat per operari ni la conveniència de lligar-les a baix. Per la seva banda, l'advocada de Maria del Tránsito va argumentar que són els tècnics els que elaboren el pla. “Ella es va limitar a aprovar el document i a fer visites periòdiques a l'obra, on mai havia vist res d'anormal.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.