Quatre bombers moren en l'extinció d'un incendi forestal al Parc Natural dels Ports
Dos efectius més van resultar ferits greument en el foc, que ha devastat més de 800 hectàrees del terme d'Horta
El secretari general d'Interior del govern, Joan Boada, va explicar que, ahir pels volts de les quatre de la tarda, un rebrot de les flames provocat per un gir inesperat en la intensitat i en la direcció del vent va sorprendre els quatre bombers que van resultar morts mentre estaven treballant a primera línia. De les quatre víctimes mortals, dues procedien de l'Alt Pirineu i les altres dues, de Ponent, i pertanyien al Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF), segons va confirmar el delegat del govern a Lleida, Miquel Pueyo. A tots ells està previst que se'ls faci l'autòpsia a Tortosa, i que siguin traslladats al tanatori de Jesús. També com a conseqüència del canvi de vent, van quedar ferits de caràcter greu dos bombers més, que van ser evacuats en helicòpter a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on van ingressar a la unitat de cremats amb afectació al 50% i el 75% del cos, respectivament. Un d'ells també era del GRAF de Lleida, i l'altre, del parc de bombers de Vic. D'altra banda, les flames van obligar a desallotjar diversos masos, entre els quals hi havia establiments de turisme rural. Les primeres a ser evacuats van ser un total de nou persones que s'estaven al Mas Sotorres, d'on van haver de marxar com a mesura de precaució dilluns al vespre.
Tot i que el foc va continuar cremant durant tota la matinada de dimarts, res no feia presagiar aquest tràgic balanç. El president de la Generalitat, José Montilla, va admetre a la nit des d'Horta de Sant Joan que «semblava que el foc estava pràcticament controlat» al matí, però «un canvi en les condicions meteorològiques va fer revifar les flames». Boada va insistir que en cap moment «no es va baixar la guàrdia». Per la seva banda, l'alcalde d'Horta, Àngel Ferràs, va destacar la ràpida intervenció dels bombers després de rebre la trucada d'avís, però a mitja tarda va posar de manifest una certa descoordinació entre els comandaments.
A l'hora de tancar aquesta edició, l'incendi encara estava actiu i un total de 55 dotacions terrestres i 250 bombers i agents forestals continuaven treballant per controlar les flames, després que es retiressin els mitjans aeris en fer-se fosc. El vent, que bufava a 30 quilòmetres per hora i amb ràfegues de 60 km/h, dificultava la feina dels equips desplaçats. No obstant això, durant la tarda es van poder enlairar sis helicòpters bombarders i quatre avionetes. A més, a mesura que es complicava l'extinció de les flames, el Ministeri de Defensa va destinar-hi mig centenar d'efectius de la unitat militar d'emergències, i el Ministeri de Medi Ambient hi va enviar dos avions amfibis amb base a Saragossa i dos més amb base a Reus, així com una brigada de reforç d'incendis forestals.
Se suspèn el ple
La gravetat dels fets va fer que Montilla convenís amb el president del Parlament, Ernest Benach, i tots els grups de l'hemicicle suspendre el ple extraordinari convocat per avui, per tractar exclusivament de l'acord sobre el nou sistema de finançament. Aquest ple queda ajornat sense cap data establerta, que es fixarà un cop se sàpiga quan se celebrarà l'enterrament dels quatre bombers morts. Amb motiu d'aquest succés, la Generalitat ha decretat per avui dia de dol oficial i que les banderes onegin a mig pal. Montilla, d'altra banda, va expressar el desig que els dos ferits greus «es puguin recuperar», i els va qualificar d'«excel·lents professionals, totalment preparats per realitzar la feina que desenvolupaven».
55 dotacions durant la nit
L'incendi que es va originar dilluns al vespre al barranc dels Covars havia afectat més de 800 hectàrees de massa forestal, segons l'última actualització de les dades. La meitat de l'espai cremat pel foc forma part del Parc Natural dels Ports de Beseit, mentre que l'altra meitat és espai d'interès natural (EIN). Des del barranc dels Covars (situat entre els paratges de les Roques Cambretes i el Pinar de Don Pedro), les flames van anar avançant cap al Pinar de Don Pedro (flanc esquerre) i al paratge de la Molera (flanc dret), cap a dalt de la cinglera. El flanc esquerre és el que comportava més dificultats, ja que es va obrir durant la tarda. Les flames, fins i tot, van travessar la carretera T-330 en direcció a la zona de les Capçades. Aquesta via i la T-334, que condueix a Arnes, estaven tallades al trànsit per ordre dels Mossos d'Esquadra ahir a última hora, quan la majoria de les 55 dotacions centraven els esforços en el flanc esquerre, que continuava sent el més problemàtic. Amb la propagació del foc, els bombers van detallar que havien quedat afectats el Mas de Don Pedro, el Mas de Gandret, el Mas Andill i el Mas la Bellida. Tres establiments de turisme rural, a més, van ser desallotjats com a mesura preventiva.