Horta recupera la normalitat

Els veïns del municipi ja respiren una mica més tranquils, mentre l'ampli desplegament de bombers, mossos i soldats es va replegant de mica en mica. No obstant això, els accessos a moltes finques i als Ports continuen tallats

Els helicòpters i avi­o­ne­tes con­ti­nu­a­ven ahir sobre­vo­lant i remu­llant les mun­ta­nyes d'Horta de Sant Joan i dins el perímetre de l'incendi els bom­bers es man­te­nien actius apa­gant fla­mes dis­per­ses. Ara bé, al nucli urbà l'olor de fum s'havia esvaït pràcti­ca­ment del tot i ja no es cop­sava entre els veïns el ner­vi­o­sisme dels tres dies ante­ri­ors. La sen­sació era, però, una mica agre­dolça. Dolça perquè ofi­ci­al­ment l'incendi es donava per con­tro­lat, i agra per la notícia ahir de la mort del cinquè bom­ber, que no va poder sobre­viure a les cre­ma­des del foc dels Ports. Un dia més, els veïns d'Horta es van abo­car a pre­pa­rar entre­pans per avi­tu­a­llar els bom­bers, uns 500 entre­pans, segons va pre­ci­sar l'alcalde, Àngel Ferràs, una mica emo­ci­o­nat perquè els xiquets del poble havien incor­po­rat escrits dins l'embol­call dels entre­pans amb mis­sat­ges d'agraïment als bom­bers. «Gràcies per sal­var Horta», hi posava. «Ha estat un acte espon­tani de la gent del poble i que no té res a veure amb l'Ajun­ta­ment», expli­cava Ferràs.

La pis­cina també tor­nava a estar oberta, després de dies d'estar tan­cada perquè en cas neces­sari els helicòpters hi pogues­sen car­re­gar aigua. També va bai­xar l'acti­vi­tat al cen­tre de coman­da­ment ins­tal·lat al pavelló muni­ci­pal. Les cares dels bom­bers i dels agents rurals també eren unes altres, menys ten­ses i també menys can­sa­des. Ara bé, la que con­ti­nu­ava molt activa era la vigilància als punts d'accés a les fin­ques. La majo­ria es man­te­nien i es man­tin­dran tan­ca­des almenys fins avui (la de la car­re­tera de Prat de Comte que porta a les fin­ques dels Reguers, i les pis­tes d'accés als Ports, cap al Salt de Sotor­res i el Ven­ta­dor). Ahir només s'hi dei­xava pas­sar, acom­pa­nyat per mos­sos o per bom­bers, els pro­pi­e­ta­ris amb bes­tiar. «Si la meua finca ja està cre­mada, no entenc quin perill hi ha que vagi a fer-hi una ullada», es quei­xava Jordi Antolí, a qui el foc ha cre­mat tot el sis­tema de rec de la finca de cere­als que ges­ti­ona. Els que sí que vam poder acce­dir a aquesta zona tallada vam ser els peri­o­dis­tes, que vam poder cop­sar els efec­tes del foc encara fume­jant en algun punt de la car­re­tera d'Horta a Prat de Compte, la T-330. Un pai­satge que en poques hores ha pas­sat del verd al negre, però on encara que­den illes de pins que s'han sal­vat mira­cu­lo­sa­ment de les fla­mes i masies on el foc ha estat a punt de tocar les parets.

Els que també esta­ven una mica pre­o­cu­pats eren els empre­sa­ris turístics de la zona. A l'hotel rural La Fari­nera ja els havien anul·lat unes quan­tes reser­ves per al cap de set­mana. «El foc ja està con­tro­lat, i des del poble l'impacte de l'incendi gai­rebé no es per­cep», apun­tava la pro­pietària de l'esta­bli­ment. «Ara res­pi­rem més tran­quils, perquè ens pensàvem que se'ns cre­ma­rien tots els Ports», deia Jaume Mont­pel, de l'empresa d'esports d'aven­tura Monts­port. De moment aquesta empresa ha hagut d'anul·lar deu reser­ves de bar­ran­quisme pel riu Cana­le­tes. «Els acces­sos als Ports encara con­ti­nuen tan­cats i no sabem quan obri­ran», apun­tava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.