Successos

judicial

“L'acusat no va donar opció que la víctima sobrevisqués”

El fiscal sosté que Sayon Kourouma va atacar el masover de Vilobí a traïció i assegurant-se que el matava

La defensa manté que el processat és innocent i demana per a ell la lliure absolució

El fiscal Enrique Barata no té cap dubte que Sayon Kourouma va matar el 7 de setembre del 2011 Josep Sais, el masover de ca l'Artau de Vilobí, que va ser colpejat amb una clau de canviar les rodes del cotxe i, després, arrossegat i aixafat per un vehicle. Així ho va comunicar ahir al tribunal popular durant l'última sessió dels cinc dies que ha durat el judici a l'Audiència de Girona. Tot i que en un primer moment l'acusació pública mantenia només que es tractava d'un cas d'assassinat, en les seves conclusions finals Barata obre la porta a un possible homicidi. En tot cas, sigui com sigui, el fiscal manté per damunt de tot que Kourouma va matar la persona que l'havia acollit quan l'acusat dormia sota un pont. “L'acusat el va atacar a traïció i assegurant-se que el matava, sense que la víctima tingués cap opció de sobreviure”, assegura l'acusació pública. De fet, i així ho recollia en les seves conclusions, els forenses van determinar de l'anàlisi del cadàver que la víctima “no va tenir temps ni d'agonitzar, l'atac i la mort va ser molt ràpida”. Així doncs, les ferides produïdes eren d'extrema gravetat, tant que ni avisant l'ambulància o l'helicòpter medicalitzat hagués sobreviscut, segons diuen els metges que dijous van declarar durant el judici.

El fiscal opta com a segona alternativa a la possibilitat de l'homicidi únicament perquè els forenses van assegurar durant la seva declaració que la víctima tenia marques a les mans d'haver-se defensat. Però aquestes ferides no necessàriament delaten que el masover es podia haver barallat amb el seu agressor, sinó que també es va “protegir” de l'atac. De fet, els forenses van indicar que un dels talls a la mà se'l podria haver fet de manera fortuïta amb una matrícula del vehicle on va caure mort, i no pas per l'ús d'un ganivet. En tot cas, l'acusació pública està convençuda que es tracta d'un assassinat, que l'atac va ser de sorpresa i sense que la víctima tingués cap opció de repel·lir l'atac. “Josep Sais va sortir del domicili sense por i desprotegit, deixant el televisor encès, sense el seu gos i el telèfon mòbil”, sosté el fiscal, que creu que la víctima es va acostar a l'agressor “confiada”. Així mateix descarta la hipòtesi d'una tercera persona, perquè ni hi ha indicis de robatori al lloc del crim ni es té coneixement que la víctima tingués enemistat amb algú.

Demanen 25 anys

La magistrada de l'Audiència de Girona Carme Capdevila entregarà dilluns al matí l'objecte del veredicte al jurat popular. Els membres del tribunal hauran de determinar, segons el que ha passat durant aquests cinc dies de judici, quins fets estan provats. Si opten per l'homicidi, la pena pot oscil·lar entre els deu i quinze anys de presó, però si opten per l'assassinat, la forquilla s'amplia entre els quinze i els vint anys. Aquestes penes es podrien ampliar, en el cas de l'homicidi, depenent de si queden provats els dos agreujants que planteja: l'aprofitament del lloc –l'atac es va fer a la nit, quan la víctima estava confiada– i l'abús de superioritat –l'agressor duia una arma i la víctima anava desarmada–. Per tot plegat, el fiscal i els pares i germanes de la víctima acusen Kourouma d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i, mentre el fiscal Enrique Barata demana que se li imposi una pena de divuit anys de presó, l'acusació sol·licita que sigui de 25 anys.

LA DATA

06.09.11
va ser assassinat
a cops de clau i aixafat amb un cotxe el masover de ca l'Artau de Vilobí d'Onyar.

LA XIFRA

25
anys
de presó sol·licita la lletrada de la família de la víctima per a l'acusat, Sayon Kourouma.

LA FRASE

Sais va sortir del domicili desprotegit i confiat, deixant el televisor encès, sense el gos i el telèfon
Enrique Barata
fiscal

“Dono les gràcies al Pep per haver-me acollit malgrat ser de color”

Durant el seu últim torn de paraula, l'acusat va mostrar la seva gratitud a la víctima, que li va donar l'oportunitat de viure sota aixopluc i no sota un pont, com ho feia fins llavors. “Vull donar les gràcies al Pep per haver-me acollit a la seva finca i haver-me deixat dormir en el cotxe, malgrat que fos una persona de color”, va assegurar Sayon Kourouma. El sospitós també es va mostrar agraït a la feina que ha fet el seu lletrat, Óscar Àlvarez, que durant les seves conclusions va seguir ahir la mateixa línia de defensa que ha fet fins ara: sol·licitar la lliure absolució del seu client perquè els fets no els va cometre ell. Segons la seva versió, quan Kourouma va tornar a ca l'Artau es va trobar Sais agonitzant, va anar a la casa del costat a demanar ajuda i, després, va acompanyar l'ambulància fins a ca l'Artau i va col·laborar amb els Mossos d'Esquadra fins que l'endemà el van detenir. El lletrat insisteix que l'acusat va tenir en tot moment l'oportunitat de fugir, però en cap moment ho va fer. Durant les seves conclusions d'ahir, es va mostrar molest per l'actitud dels mossos, que no han permès treure les manilles a l'acusat durant el judici. Àlvarez es mostra confiat que obtindrà un veredicte favorable, ja que els fets ocorreguts no apunten al seu client i ni tan sols hi ha una prova de càrrec que demostri que ell va matar el masover de Vilobí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.