Successos

Sospiten que a la mesquita de Salt s'hi han blanquejat diners

La fiscalia imputa el seu promotor, Mohammed Attaouil, que es nega a declarar als Mossos

Detecten possibles irregularitats en el finançament de l'edifici

La investigació arrenca el 2012 i vol aclarir d'on provenen els fons

La fiscalia de Girona té oberta una investigació per possibles irregularitats en el finançament de la nova mesquita de Salt. Davant d'aquestes sospites, els Mossos d'Esquadra van citar a declarar com a imputat Mohammed Attaouil, el representant de la comunitat islàmica Imam Malik, de Salt, encarregada de la construcció d'aquesta mesquita que s'està edificant al polígon industrial Torremirona, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Acompanyat del seu advocat, el promotor es va acollir al seu dret a no declarar en l'interrogatori a què el va sotmetre la policia.

La investigació, dirigida per la fiscalia de Girona, va començar a finals de l'any 2012, quan es van detectar possibles irregularitats en el finançament de la nova mesquita. Llavors, en qualitat de portaveu, va defensar el projecte en aquell litigi i va destacar l'esforç realitzat per la comunitat islàmica per recaptar uns fons l'origen dels quals ara la fiscalia de Girona posa en dubte. La investigació que ha dut a terme la fiscalia, en col·laboració amb la policia, determinaria que els comptes que arribarien de fons privats i de donacions personals no estarien clars ni dins de la legalitat vigent, i és per això que ha obert diligències per aclarir d'on provenen aquests diners.

Obres aturades

L'empresa constructora de l'edifici va aixecar les línies bàsiques de l'edifici i l'esquelet de formigó exterior i interior de la mesquita. Així mateix es van construir els baixos. Però actualment aquestes obres estan aturades per falta de liquiditat, com indiquen fonts pròximes al cas. Els promotors del projecte, la comunitat islàmica Imam Malik, tenen 24 mesos per enllestir la construcció de la mesquita.

Pel que fa al projecte, la mesquita tindrà capacitat per a 750 persones i constarà de dues plantes, més una de subterrània. La planta baixa i la subterrània, que servirà d'aparcament, tindran unes dimensions d'uns 600 metres quadrats. El primer pis en farà uns 350, aproximadament. La construcció de la mesquita la promouen dues entitats implantades a Salt. Són Magribins per la Pau i l'associació cultural Al-Hilal. Amb l'objectiu de tirar endavant la construcció d'aquest equipament religiós, les dues entitats s'han fusionat en la comunitat islàmica Imam Malik. Aquest serà un dels dos únics equipaments religiosos que es podran construir al polígon de Torremirona. L'altre serà el d'una església de la comunitat evangèlica, que, en el seu cas, aprofitarà una nau industrial ja existent per adaptar-la a les necessitats del culte. El centre islàmic ocupa un terreny de 983 m² entre els carrers Vilablareix i Rigoberta Menchú de Salt. El temple no tindrà minarets i l'aspecte exterior s'adequa a l'aspecte de les naus industrials que l'envolten.

32.000
euros
d'indemnització van haver de pagar l'‘ABC' i Telemadrid per haver-lo vinculat amb el terrorisme islamista.

LES XIFRES

750
persones.
És la capacitat que tindrà el nou temple, que estarà format per dues plantes i una altra de subterrània.

Titllat de salafista, integrista i fanàtic

Mohammed Attaouil, a més de ser el promotor de la nova mesquita de Salt, és el president de l'associació Al Hilal del municipi i interlocutor de la comunitat musulmana amb l'Ajuntament saltenc. El 2008 va impulsar també una mesquita a Felanitx, a Mallorca, on va prometre que el nou edifici, a més de la mesquita, albergaria aules culturals on s'impartirien cursos d'alfabetització per a adults, d'aprenentatge de castellà i català, i d'àrab per als infants. La seva trajectòria i els seus projectes han estat seguits per mitjans d'arreu de l'Estat espanyol, que l'han titllat de salafista, integrista i fanàtic. Fins i tot, en algun article l'han vinculat clarament amb el terrorisme islamista. Unes acusacions que van arribar als tribunals, on el jutjat de Girona va resoldre condemnar el diari ABC i Telemadrid a indemnitzar-lo amb un total de 32.000 euros per haver atemptat contra el seu dret a l'honor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.