Successos

Es busca piròman

Agricultura treballa amb la hipòtesi que l'incendi de Vilopriu ha estat intencionat i busca pistes sobre el terreny

Els bombers el donen per controlat i centren els esforços per extingir-lo avui mateix

Els últims 10 anys hi ha hagut 70 incendis forestals a Vilopriu

Els Agents Rurals i els Mos­sos d'Esqua­dra donen gai­rebé per con­fir­mat que l'incendi de Vilo­priu ha estat pro­vo­cat. La mà de l'home hi és al dar­rere, i de manera pre­me­di­tada. És la prin­ci­pal hipòtesi en què està tre­ba­llant el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca, Ali­men­tació i Medi Natu­ral, a través del Cos d'Agents Rurals, que diri­geix la inves­ti­gació de les cau­ses del foc. Des de fa dos dies, l'equip està tre­ba­llant en el procés de loca­lit­zació del punt exacte de l'inici de l'incendi, la lec­tura dels indi­ca­dors de direcció sobre la vege­tació i les decla­ra­ci­ons dels tes­ti­mo­nis. Con­cre­ta­ment, un equip de qua­tre inves­ti­ga­dors esta­ven ras­tre­jant ahir pam a pam cada centímetre del perímetre on s'hau­ria ori­gi­nat el vio­lent incendi. Un cer­cle que a poc a poc van estre­nyent i que els durà a la con­clusió final. El punt d'inici és una zona bos­cosa al cos­tat d'una pista fores­tal, a tocar de la car­re­tera GIV-6232, la via que uneix els pobles de Cama­llera i Vilo­priu. En un pri­mer moment, els inves­ti­ga­dors van mar­car un perímetre d'uns 250 metres on es podrien tro­bar pis­tes, i a poc a poc aquest mar­catge es va anar reduint a una franja de poc més de vint metres qua­drats. Per tro­bar aques­tes pis­tes, els agents rurals fan ser­vir diver­sos apa­rells, com ara detec­tors de metalls, pin­zells imants, mesu­ra­dors, tena­lles i mar­tells. També van mar­car el perímetre de la zona amb unes ban­de­ro­les que ser­vei­xen per indi­car la direcció de l'incendi.

El que tenen clar els pèrits és que és impos­si­ble que una gus­pira d'una línia elèctrica hagués pro­vo­cat l'incendi, ni tan sols un llamp. Allí no hi passa cap cable­jat, i aquell dia no hi havia tem­pesta. A més, les fla­mes es van ori­gi­nar en una zona de sota­bosc molt bruta, amb molts de matolls; una bomba de rellot­ge­ria ade­quada per fer mal si es vol fer foc. Sobre el ter­reny, els matei­xos agents no s'atre­vei­xen a con­cloure amb cer­tesa abso­luta que l'incendi fos inten­ci­o­nat, ja que, ni que sigui mínima, una negligència o un des­cuit podrien haver encès les fla­mes. Però és molt sos­pitós que a l'hora que va començar l'incendi hi hagués algú al bosc, ja que a les sis de la tarda és fosc, i les fla­mes van començar mitja hora més tard.

A banda de les hipòtesis sobre com es va ini­ciar el foc, també cal mirar l'his­to­rial incen­di­ari de la zona. En els últims deu anys s'han produït setanta incen­dis fores­tals al muni­cipi de Vilo­priu, dels quals 66 han estat inten­ci­o­nats. Ate­nent a aquests ante­ce­dents, i tenint en compte la zona i l'hora en què es va pro­duir aquest incendi, el Cos d'Agents Rurals està tre­ba­llant amb la hipòtesi prin­ci­pal de la inten­ci­o­na­li­tat de l'incendi. En el mateix període de deu anys, muni­ci­pis veïns com ara Colo­mers i Cama­llera només han tin­gut sis incen­dis cadas­cun. Pel que fa a pos­si­bles sos­pi­to­sos d'haver pro­vo­cat incen­dis a la zona, els Mos­sos d'Esqua­dra van dete­nir el març de l'any pas­sat un veí de Sant Jordi Des­valls. Però tres mesos més tard, un jutge de la Bis­bal que duia el cas el va arxi­var després que unes pro­ves d'ADN que es van fer en una buri­lla tro­bada al lloc van excul­par el sos­pitós.

El foc, sota con­trol

Després de tres dies de lluita, final­ment els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat van donar per con­tro­lat, ahir a tres quarts de deu del matí, l'incendi, que cre­mava des de dilluns al ves­pre. El Depar­ta­ment d'Inte­rior ho va anun­ciar un cop els bom­bers van sobre­vo­lar la zona afec­tada amb dos helicòpters i van com­pro­var que tot el perímetre estava tan­cat i asse­gu­rat. Tot i així, una tren­tena de dota­ci­ons ter­res­tres i dos mit­jans aeris con­ti­nuen tre­ba­llant, bàsica­ment per remu­llar la superfície i evi­tar així pos­si­bles revi­fa­lles. Ara l'objec­tiu dels ser­veis d'emergència és donar-lo per extin­git com­ple­ta­ment avui dijous, quan les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques apun­ten que la tra­mun­tana tor­narà a bufar amb inten­si­tat. Segons fonts del depar­ta­ment, ahir ja no havien detec­tat cap flama a la zona afec­tada, tot i que els bom­bers que que­da­ven con­ti­nu­a­ven tre­ba­llant en alguns punts calents on encara va cal­dre la inter­venció de mit­jans aeris i dota­ci­ons ter­res­tres. Els muni­ci­pis que man­te­nen el pla d'actu­ació fores­tal per incen­dis fores­tals són Vilo­priu, Jafre, Foixà, Ver­ges, Par­lavà i Rupià.

D'altra banda, el telèfon d'emergències 112 va rebre un total de 364 tru­ca­des rela­ci­o­na­des amb l'incendi, i el número 012 en va rebre 47 de per­so­nes que ofe­rien ajuda.

4
municipis
han estat afectats per les flames. El més perjudicat és Foixà, amb 330 hectàrees cremades
377
hectàrees
de vegetació forestal ha calcinat el foc que va començar dilluns a la tarda a Vilopriu

El foc ha calcinat més de 550 hectàrees

La superfície afectada per l'incendi és de 551,05 hectàrees, segons les dades facilitades pel Cos d'Agents Rurals. D'aquestes, 377,72 són de vegetació forestal; 131,73, de terreny agrícola; 16,07 corresponen a vegetació urbana i la resta, a pastures i terrenys improductius. Per municipis, el més afectat ha estat Foixà (330,27 Ha), seguit de Vilopriu (140,08 Ha), Colomers (46,49 Ha) i Jafre (34,19 Ha).

Segons dades del Departament d'Agricultura, tradicionalment els mesos amb menys incidència d'incendis forestals són el novembre i el maig. Al novembre, el dia s'escurça i hi ha poca radiació solar i més humitat, i això fa que els incendis prosperin només en casos de vent. El mes de maig també té pocs incendis perquè totes les plantes estan en floració i tenen un contingut d'aigua molt alt. És per això que el de Vilopriu és un incendi poc habitual. Per trobar un cas d'aquestes dimensions al mes de novembre, ens hem de remuntar al 30 de novembre de l'any 1981, amb un foc que va cremar 300 hectàrees a la zona de Portbou, i un altre, també el 30 de novembre de l'any 1945, a la zona de Santa Cristina d'Aro i Lloret, que va cremar unes 400 hectàrees forestals. Tot i així, aquests incendis localitzats en les estadístiques històriques del Departament d'Agricultura són considerablement inferiors a l'actual incendi que s'ha produït a Vilopriu, que ha calcinat un total de 550 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.