Successos

tribunals

El fiscal manté la petició de 14 anys de presó per a Moreno

Sosté que l'amo del prostíbul Paradise de la Jonquera i els altres set acusats han volgut fer creure que les noies estaven com en un hotel

Considera que l'empresari era el cervell d'una banda de proxenetes

“S'ha intentat fer creure que les noies s'allotjaven als bordells com si estiguessin en un hotel, pagant 60 euros al dia, i que podien fer el que volien. En realitat, se les explotava, eren forçades a exercir la prostitució tota la setmana i, en alguns casos, se les lligava indefinidament als clubs si no podien pagar els diners.” En l'última jornada del judici pel cas a l'Audiència de Girona, el fiscal va mantenir ahir la petició de catorze anys de presó per a l'amo del macroprostíbul Paradise de la Jonquera, José Moreno Gómez. Considera que era el líder d'una xarxa de proxenetes que portaven noies des del Brasil i, un cop aquí, les obligaven a prostituir-se als bordells de l'empresari. El ministeri públic basa l'acusació en el testimoni de deu dones a qui Moreno hauria pagat el bitllet d'avió i que van arribar a Catalunya entre el 2009 i el 2010. Algunes d'elles sabien quin treball venien a fer, però d'altres van ser enganyades, ja que se'ls havia ofert feina de cambreres o de ballarines.

Les víctimes seguien les instruccions de la banda per fer-se passar per turistes i entrar al país per treballar clandestinament. Una vegada als clubs Eclipse, de Mont-ras, i Edén, de Melianta –que està tancat–, Moreno i set integrants més del presumpte entramat els reclamaven una quantitat més inflada de diners per saldar el deute pel viatge. L'import solia pujar als 2.500 euros, malgrat que una de les afectades diu que n'hi van exigir 6.000.

Una sola modificació

El fiscal tampoc va variar la seva petició per a sis imputats més: Luis Rodríguez Hernández, Thirce Adriana Rodríguez da Silva, Mattia Cabras, Eduardo Osuna Albiol, Abraham Soler Franch i José Manuel Caeiro Otero. S'enfronten a penes que van dels onze anys i mig als vint anys i sis mesos. Només en el cas de Rodrigo Rodrigues Cardoso va fer una modificació a la baixa. Rodrigues és a la presó i, en un principi, afrontava una pena de vint anys i mig entre reixes. Per a ell, va requerir al final divuit anys i mig, ja que li va retirar el delicte d'amenaces. A banda, el ministeri públic imputa a tots vuit un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i un altre contra els drets dels treballadors. I a alguns d'ells, a més, els suma els de prostitució i amenaces.

Abans dels informes de les parts, es van reproduir unes gravacions de la investigació, ja que la policia tenia punxats els mòbils dels presumptes còmplices. D'entre les trucades, en va destacar una en què Moreno parlava amb un subordinat que havia anat a recollir dues noies que acabaven d'arribar. El propietari dels bordells li demanava si havia explicat a les nouvingudes les condicions. “Has parlat amb elles i els has dit com va tot?”, preguntava Moreno. I en un altre tall de la conversa, hi afegia: “Ja saben què han de fer. El 50% de tot allò que facin és per pagar les despeses, perquè ja que ens n'encarreguem, com a mínim recuperar els diners aviat.”

Alternativament, set anys

El ministeri públic va formular una segona petició de pena. En el supòsit que el tribunal consideri que no van cometre cap delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, pretén que se'ls condemni per associació il·lícita. En aquest cas, Moreno –defensat per l'advocat Lluís Frigola– s'enfrontaria a set anys de presó. I la resta, a penes d'entre cinc anys i mig i dotze anys i mig de presó. Els tres lletrats de la defensa, per la seva banda, van sol·licitar l'absolució dels seus clients, i el cas va quedar vist per a sentència.

LA XIFRA

5.400
euros de multa
i onze anys d'inhabilitació per explotar prostíbuls també demana el ministeri públic per a Moreno.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia