Successos

Més controls als itinerants, menys assalts a les cases

El director general de la Policía Nacional, Ignacio Cosidó, defensa des de la Jonquera l'eficàcia dels operatius a les carreteres per coartar els moviments dels grups criminals transfronterers

Els controls per reprimir els grups criminals itinerants que la Policía Nacional munta diàriament pels volts de la frontera provoquen col·lapses momentanis de trànsit però són d'una eficàcia provada i han servit per reduir el nombre de robatoris a habitatges. Així ho va defensar, a peu de control enmig de l'autopista, el director general de la policia, Ignacio Cosidó, que va visitar els agents de la unitat d'intervenció policial (UIP), la comissaria de la Jonquera i el centre de coordinació policial del Pertús.

“Són un èxit. Han servit per capgirar les dades dels robatoris a habitatges, que han baixat un 6% el primer trimestre d'aquest any amb relació al mateix període de l'any passat”, va manifestar Cosidó, que parlava dels resultats al territori on la seva policia és responsable de la seguretat ciutadana, convençut, però, també que a les comarques gironines els controls poden haver influït en la baixada de la xifra de robatoris que els Mossos sí que tenen constatada. Per exemple, els assalts violents a habitatges han passat d'una vintena el primer trimestre de l'any passat a cinc aquest any. I una de les hipòtesis és que aquesta mena de delictes i altres els perpetren bandes que fugen de l'acció policial i judicial passant d'un país a l'altre, tal com s'ha vist en el cas de l'assassinat el 2013 d'Azzedine Gharbaoui a Empuriabrava, que ha acabat amb la detenció de més d'una dotzena de persones a Marsella. Per això, i perquè la Jonquera es considera el principal pas d'aquests malfactors itinerants, s'hi destinen més efectius i des del 23 de gener, en què es va posar en marxa el dispositiu, s'han fet 1.800 controls, s'han detingut més de cinquanta persones, s'han controlat 4.100 vehicles –dels quals 14 van ser intervinguts–, s'han comissat 109 armes (entre armes de foc, simulades, armes blanques i objectes contundents) i s'han trobat 41 quilos de marihuana, 10 d'haixix i algunes petites quantitats d'heroïna i cocaïna. I també es van comissar 220.000 euros.

Els controls, a tot l'àmbit estatal, també han servit per obrir 283 investigacions vinculades amb la delinqüència itinerant, 145 de les quals encara estan actives. A escala estatal, el nombre de detinguts amb aquest operatiu ha estat de 987.

I com que la Jonquera també es considera la principal frontera pel que fa al trànsit de persones i mercaderies, hi han destinats 102 agents (73 homes i 20 dones) a la unitat d'estrangeria i documentació, vuit dels quals estan al centre de cooperació. L'any passat, només a la Jonquera es van identificar 142.000 persones.

LES XIFRES

50
detencions
s'han fet a la Jonquera en tres mesos amb els controls contra la delinqüència itinerant

LA DATA

23.01.14
Es va posar en marxa
el dispositiu de control de la delinqüència itinerant, i es mantindrà perquè és eficaç
283
investigacions
sobre malfactors itinerants s'han obert arreu de l'Estat gràcies a aquests controls

Cas Mestalla: “Detenció correcta, èxit de la seguretat”

Ignacio Cosidó va qualificar de “correcta” l'actuació dels agents que van detenir el jove de Cadaqués Rafael Martín Faixó a l'estadi de Mestalla. Cosidó primer va remarcar que l'operatiu de seguretat del partit, “considerat d'alt risc”, havia estat un “gran èxit”. I hi va afegir que “la detenció d'un aficionat” durant el descans es va esdevenir quan els policies van voler identificar-lo per imposar-li una sanció administrativa per infracció de la llei de violència a l'esport perquè havien detectat que llençava objectes al terreny de joc. Segons Cosidó, quan li van demanar la identificació, el jove es va resistir d'una manera activa que va degenerar amb forcejament, durant el qual el noi va poder patir alguna lesió. El director general, que assegura que no té constància que els policies insultessin Martín, va remarcar que el jove va ser posat a disposició judicial per un delicte de resistència a l'autoritat i que el jutge el va deixar en llibertat però continua les diligències. Per la seva banda, el ministre Jorge Fernández Díaz, que ahir va haver de respondre
al senador de CiU, Jordi Sendra, va assegurar que Martín Faixó
li va pronunciar “paraules indignes per als policies i per als catalans”. El ministre va etzibar al senador: “Si vostè conegués el contingut de l'atestat policial s'avergonyiria de dir el que ha dit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.