Successos

Jutgen el falsificador de l'11-M que volia desnonar en nom de Joaquim Nadal

Nasreddine Amri, condemnat per haver ajudat a fugir els autors de l'atemptat, es va ficar en una casa a Vidreres i es va presentar com “el nou veí”

Tots els inquilins de les vint cases dels anomenats pisos d'obres públiques de Vidreres van comparèixer ahir al jutjat penal número 4 de Girona per testimoniar en el judici contra Nasreddine Amri, un home tunisià que va ser condemnat a dos anys de presó per haver ajudat a fugir, facilitant-los documentació falsa, alguns dels implicats en els atemptats de l'11-M després de l'episodi suïcida de Leganés. Amri, que està pres perquè compleix la pena pel cas de l'11-M, s'enfronta a una pena de tres anys de presó que li demana la fiscalia per haver intentat ocupar una de les cases dels peons de camins de Vidreres i haver enviat a tots els inquilins del grup d'habitatges un avís de desnonament que portava la signatura, falsificada, del llavors conseller de la Generalitat, Joaquim Nadal. Amri es va negar a respondre a les preguntes de la fiscal (que les va recitar) i tampoc va voler contestar al seu lletrat, Joan Pere Zapata (que ja no n'hi va fer). Les úniques paraules que Amri va pronunciar van ser per dir que no volia que se'l retratés i amenaçar de denunciar a tort i a dret si es prenien imatges d'ell. “Respectin els meus drets. O denunciaré a tothom. El tribunal també”, va dir dirigint-se a la magistrada, que li va recordar que les vistes són públiques.

De la declaració dels testimonis es va desprendre que entre el desembre del 2007 i el gener del 2008 els adjudicataris de les cases es van trobar sota la porta, a la bústia o a la jardinera un document que els avisava que havien de desallotjar l'habitatge en un termini d'un mes perquè s'havia extingit el dret d'ocupació (que tots els inquilins tenen pel fet de ser o haver estat treballadors d'obres públiques). El document duia la firma, falsificada, del llavors conseller d'Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal. Alguns ocupants de les cases van viure aquest episodi amb angoixa perquè es van creure que anava de debò, però la majoria, segons el seu testimoni, no van donar-hi credibilitat perquè tenien clar que Joaquim Nadal no signava actes de desnonament. Després d'unes mínimes gestions, segons van dir, tots van tenir clar que l'avís (que va arribar en sobres de diferents colors i sense cap segell de Correus) no tenia cap validesa. Però Nasreddine Amri encara va protagonitzar un altre episodi: va fer canviar el pany de la porta de l'habitatge número 20 (que ja només era utilitzat pel fill del titular per fer-hi xefles) i quan el noi el va trobar davant de la porta li va dir que era “el nou veí”. I li va mostrar un contracte de lloguer, que també va resultar ser fals, i que també duia la firma falsa de Joaquim Nadal. L'inquilí de la casa, que primer es va pensar que li mostrava un document legal, quan va certificar que era ful va enviar un serraller a tornar canviar el pany. Quan Amri hi va arribar es va enrabiar perquè no podia entrar. Va amenaçar de denunciar-los i se'n va anar a la comissaria dels Mossos de Santa Coloma de Farners. Els inquilins també ho van fer. Els Mossos van obrir diligències i Amri ha acabat a judici. La fiscal, que li atribueix un delicte continuat de falsedat de document públic en concurs amb un delicte d'usurpació d'un bé immoble (pel qual demana tres anys de presó), alternativament va proposar que se'l condemnés a set mesos de presó per un delicte tipificat a l'article 393 del Codi Penal, per haver fet ús d'un document fals. La defensa va demanar l'absolució perquè no es va acreditar que Amri fos l'autor de les falsificacions i perquè eren tan matusseres que no enganyaven. Té pendent una causa similar a Badalona.

Els certificats de matrimoni falsos

L'Audiència de Barcelona acaba de condemna Nasreddine Amri a set mesos i 15 dies de presó per un altre cas de falsificació, en aquest cas de certificats de matrimoni, que es va destapar quan la Policía Nacional el va detenir a Sils i li va trobar impressores i segells de diferents ajuntaments per falsificar certificats d'empadronament. L'estratègia de la trama consistia a falsificar certificats de matrimoni entre ciutadans tunisians i ciutadanes franceses que servien perquè s'expedís als homes, com a casats amb europees, el permís de residència a l'Estat espanyol. Els membres del grup de falsificadors, segons els càlculs de la policia, arribaven a cobrar fins a 6.000 euros als beneficiaris dels certificats de matrimoni que els proporcionaven. Per aquest cas, el fiscal havia demanat set anys i mig de presó. En el judici a Barcelona també es va negar a declarar i només va obrir la boca per remarcar al magistrat com es pronunciava el seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.