Successos

Imputen l'alcalde de Santa Susanna per prevaricació

El fiscal acusa Campolier d'afavorir una empresa de recollida de les escombraries i d'haver permès un centre de gestió de residus il·legal

Una regidora, el secretari i la interventora, també denunciats

Un jutjat d'Arenys de Mar ha citat a declarar com a imputat el 10 de juny que ve l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (CiU), acusat d'haver adjudicat a dit el servei de recollida d'escombraries a una empresa a la qual també va intentar beneficiar amb una requalificació urbanística.

El fiscal de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, acusa l'alcalde de Santa Susanna de cinc delictes: revelació de secrets, malversació de cabals públics, concertació prohibida a funcionari públic, prevaricació administrativa continuada i prevaricació urbanística.

Al mateix temps, el fiscal també acusa de delictes de prevaricació la regidora Maria Lluïsa Francisco (CiU); el secretari municipal, Miquel Colom; la interventora municipal, Maria Gràcia, i la tècnica Conxita Casassas. Finalment, als propietaris de l'empresa Excavacions, Transports i Àrids Alum el ministeri fiscal els imputa els delictes de revelació de secrets i connivència amb funcionari públic, i un delicte contra l'ordenació del territori.

Els fets, segons relata el fiscal, es remunten al setembre del 2011, quan es va aprovar per ple la revocació del contracte de la gestió de residus amb el Consell Comarcal del Maresme (CCM) –signat el maig del 2010– per atorgar el servei sense concurs públic a Excavacions, Transports i Àrids Alum. L'adjudicació a la nova empresa era provisional, a precari i improrrogable en espera d'aprovar el plec de condicions per a l'adjudicació definitiva. L'escrit del ministeri fiscal continua relatant que l'adjudicació es va fer per un preu concret, malgrat que l'Ajuntament ja havia estat alertat que aquest s'incrementaria perquè la Mancomunitat de Residus Urbans del Maresme, d'on era membre Santa Susanna, havia exigit a l'Ajuntament que eixugués el deute que tenia acumulat amb la planta de transferència de Malgrat de Mar. El deute no es va eixugar i Santa Susanna va quedar fora de la mancomunitat i obligada a anar a abocar els camions de les escombraries directament a Mataró. Paral·lelament, la factura de l'empresa va pujar sense que s'haguessin aprovat prèviament els nous preus i se li va prorrogar el contracte.

Un centre il·legal

Davant d'aquesta nova situació, segons recull el fiscal, l'alcalde, Joan Campolier, va proposar a l'empresa adjudicatària la compra d'uns terrenys no urbanitzables a tocar de l'autopista i dins la urbanització Ciutat Jardí que comparteix amb Palafolls. El pacte deia que el consistori requalificaria el solar perquè s'hi instal·lés un centre de revalorització de residus que evités els desplaçaments diaris dels camions a Mataró i en reduís el cost. L'empresa va pagar 150.000 euros per l'espai i va començar el condicionament sense permís, “però amb el beneplàcit del consistori i en particular de l'alcalde”. Posteriorment, la comissió territorial d'Urbanisme no aprovaria la modificació. La denúncia de les obres feta pel PSC a la Guàrdia Civil va donar peu a l'inici de la investigació de la fiscalia, que ara arriba als jutjats.

L'Ajuntament no en té constància

L'Ajuntament de Santa Susanna va fer ahir un comunicat en el qual explicava que “ni l'alcalde ni cap regidor ni tècnic municipal tenen cap imputació en el dia d'avui”, i que “l'alcalde no té cap constància d'haver estat cridat a declarar el proper 10 de juny”. L'escrit recull que “l'Ajuntament de Santa Susanna des de fa més d'un any està aportant tota la documentació que se li demana als organismes pertinents sobre el servei de recollida d'escombraries municipal”. Finalment, es precisa que “totes les persones de l'Ajuntament de Santa Susanna que han estat denunciades continuaran col·laborant al màxim amb el ministeri fiscal per aclarir els fets. Tanmateix, manifesten la seva total confiança en les seves actuacions i tenen el convenciment d'haver actuat correctament dintre de la legalitat”. La nota recorda que el PSC va denunciar el servei a la fiscalia i que aquesta va obrir una investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia