Presó excel·lent per a 785 ‘gironins'
El 26 de juny traslladaran al Puig de les Basses els presos de Figueres i el 30 hi portaran els de Girona
Hi duran tots els reclusos amb domicili a pobles gironins
La nova presó del Puig de les Basses de Figueres va ser presentada ahir, per mitjà del seu director, Josep Font, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, com un centre d'última generació i alta tecnologia, una magnífica infraestructura socioeducativa i sanitària, com correspon al “model penitenciari català” que vol apostar per facilitar la reinserció evitant el deteriorament que suposa per al pres la manca de llibertat. “És un equipament de màxima excel·lència, que ha de donar servei com una sala d'operacions del Trueta”, va metaforitzar Josep Font, que va remarcar que la presó serà el centre exclusiu per als presos amb domicili i arrelament a les comarques gironines, que en aquest moment són 785, distribuïts entre les presons de Girona i Figueres i altres de tot Catalunya. “Un equipament excel·lent per als gironins més problemàtics.” De l'actual població reclusa amb arrelament gironí, un 45%, dos punts per sobre de la mitjana de Catalunya, són persones d'origen estranger i un 4% són dones. El trasllat de tots els gironins a la presó del Puig de les Basses pretén facilitar el trasllat dels familiars al centre per poder-los visitar. Al Puig de les Basses, ja fa dies que hi ha treballadors (al final del procés hi haurà 500 treballadors, 425 de justícia més els sanitaris i mestres) i el pròxim dia 26 s'hi traslladaran els 150 reclusos de la presó vella de Figueres i el dia 30 hi seran conduïts els 90 que hi ha a la presó de Girona. Els trasllats, els faran els Mossos, que precisament han muntat una unitat policial penitenciària per a les comarques de Girona que serà la que a partir d'ara s'encarregarà de la seguretat al perímetre de la presó i de fer els trasllats entre centres i als jutjats.
I també serà la unitat penitenciària dels Mossos la que a partir del mes d'octubre començarà a fer els trasllats des de diferents presons de Catalunya, però sobretot des de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, dels altres presos destinats al Puig de les Basses. Tot i que la presó té capacitat per a 1.018 presos, es preveu que almenys en principi l'ocupin 800. La presó té una superfície construïda de 61.642 metres quadrats, on s'encabeixen 9 mòduls penitenciaris. Set mòduls són per a homes adults penats, amb 64 cel·les per mòdul, hi ha un mòdul de dones amb 32 cel·les, un mòdul de joves per a 32 cel·les i hi ha també un departament especial de règim tancat destinat a aquells reclusos que no volen o no es vol que s'integrin al centre perquè no tenen capacitat de socialització o perquè hi faran una estada molt curta. En la primera fase només s'obriran tres mòduls d'homes, un de dones i una part de la infermeria. Cada mòdul disposa d'un pati propi i sala de televisió. Les cel·les tenen capacitat per a dues persones, tot i que Font aposta perquè algunes siguin individuals.
Falten els socorristes
Un dels equipaments de la nova presó, la piscina, que està plena d'aigua, no s'obrirà aquesta temporada per qüestions logístiques, ja que encara no es disposa de socorristes habilitats, que és un dels requisits imprescindibles per tenir oberta una piscina. El director va voler remarcar que la piscina no és un element d'oci, sinó que és un servei més, com podria ser el pavelló esportiu i el gimnàs, dels que es destinen a la rehabilitació dels presos. Pal·liar la calor, segons apunta el director, és un element clau per a la seguretat, ja que la calor influeix en el caràcter de les persones.
vuit-centes càmeres
Tot i que la ciutat penitenciària vol ser un centre amable i integrador, disposa d'unes mesures de seguretat que, segons Font, fan impossible traspassar les barreres i sortir del centre. Per remarcar el blindatge, el director va remarcar que la manera més senzilla d'escapar seria sortir per la porta, cosa que només podria passar si es produís una gran errada humana. El modern centre del Puig de les Basses, segons Font, vol defugir del sistema panòptic de les presons del passat, on els presos eren observats des d'un centre de vigilància central. Al Puig de les Basses –que té un perímetre de 1,6 quilòmetres– hi ha instal·lades estratègicament més de vuit-centes càmeres de vigilància.
La nova presó ha costat 108,99 milions d'euros. 300 operaris i 100 tècnics van treballar en la construcció de la presó, que tindrà un únic accés (s'havia considerat fer-ne un altre) des del polígon Padrosa. Es considera que és la presó amb millor accés.
LES XIFRES
Calibrar l'impacte que tindrà per a Figueres
El conseller Germà Gordó i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, van signar ahir la cessió per part de Justícia de l'antiga presó del carrer Sant Pau a la ciutat de Figueres, que ara haurà de decidir quin ús en fa. Una de les possibilitats és que sigui la seu de l'escola Carme Guasch, que actualment funciona amb barracons. Felip va apuntar que s'havia d'obrir un debat però sense eternitzar-lo perquè l'edifici de l'antiga presó es deteriora i cal actuar-hi. Felip es va mostrar a l'expectativa de veure quin serà l'impacte que tindrà l'entrada en funcionament de la nova presó per a la ciutat de Figueres i la seva mobilitat. D'entrada, segons es va anunciar ahir, es posaran línies regulars d'autobusos per dur els visitants de l'estació de tren antiga (no a l'AVE) fins al centre. També queda a l'aire l'impacte econòmic i la possibilitat que empreses de la comarca puguin ser proveïdores del centre. Els serveis de cuina, cafeteria, magatzem, botiga i bugaderia, els gestiona l'empresa de reinserció laboral CIRE, que també gestionarà quatre tallers que ocuparan 4.500 metres quadrats del centre on els presos podran fer feines remunerades. En total dins del centre hi haurà 210 llocs de treball per obtenir hàbits laborals i conèixer oficis.