Successos

Discrepàncies sobre l'avís de rovinada a Agramunt

Els bombers van recórrer a les onze de la nit la població, avisant del perill de desbordament, també a la residència

Considera “insuficient” l'avís sobre la llevantada perquè “no va concretar” el Sió com a zona de risc

En el primer dels tres dies de dol decretats per l'Ajuntament, Agramunt buscava ahir explicacions a la tragèdia del desbordament del riu Sió, que va causar dimarts l'ofegament de quatre persones a la residència d'ancians Ribera del Sió i moltes destrosses en una cinquantena de cases.

La rovinada es va iniciar a les quatre de la matinada, però hores abans, cap a les onze, els rius Ondara i Sió ja portaven cabals amenaçadors. El conseller d'Interior, Jordi Jané, va reiterar ahir que el pla Inuncat estava activat des de diumenge al vespre i ja es preveien fortes pluges per la primera llevantada de la tardor. Jané va assegurar que, abans de la mitjanit, els bombers d'Agramunt van recórrer la població avisant els veïns amb un megàfon i van fer “avisos puntuals” del risc d'inundació, entre els quals, a la residència. El govern considera que tant Protecció Civil com els bombers “van advertir, van fer la seva labor i van estar de guàrdia durant tota la nit, i quan es va produir la trucada al 112, van acudir a l'instant” a la residència. El govern considera que l'actuació dels equips d'emergència va ser la “correcta”.

Però és de l'actuació en el moment de la inundació dels cossos de seguretat i del protocol de prevenció, que ahir es queixaven tant l'Ajuntament d'Agramunt com la residència. En roda de premsa conjunta, opinen que les alertes van ser “insuficients”. L'alcalde, Bernat Solé, manté que sols va rebre un avís a les onze de la nit de pluja intensa a les Garrigues, però “en cap moment es va concretar” la zona del Sió. L'alcalde creu que cal “millorar al màxim la predicció i detecció d'aquests fets que passen de forma sobtada”. Solé ha explicat que els bombers sí que van rebre un avís per anar a controlar el riu aigües amunt a les onze de la nit, però no es va activar el pla d'emergències local perquè “no es preveia la situació” posterior.

Zona catastròfica

Agramunt preveu demanar la declaració de zona catastròfica a l'Estat espanyol, que l'atorga sols en casos molt concrets. També treballa en un pla urbanístic per identificar les zones inundables. L'Ajuntament i els veïns de la cinquantena de cases afectades per la riuada començaran ara a avaluar els
danys. Els veïns continuaven ahir les tasques de neteja dels baixos, on l'aigua es va enfilar més d'un metre. Entre els equipaments afectats, hi ha la llar d'infants Els Nins, que ha hagut de traslladar l'activitat al pavelló poliesportiu i no sap quan podrà reprendre les classes.

D'altra banda, la policia científica va començar ahir a inspeccionar la residència. Josep Esteve, portaveu del centre, va explicar que volen “estudiar i esclarir” els motius pels quals, asseguren, no van ser avisats de la riuada. Esteve va reiterar que tenen tots els permisos pertinents i va anunciar que tancaran les habitacions del semisoterrani on dormien els ancians.

Tal com va avançar ahir aquest diari, quan es va atorgar la llicència d'obres el 2002, no era obligatori que inclogués un informe d'inundabilitat favorable. Les obres es van tirar endavant amb llicència municipal, malgrat ser a tocar de la llera del Sió i en zona inundable. La normativa es va canviar l'any 2010, però mai se'ls han requerit modificacions estructurals.

Mig milió d'euros en danys

La pluja intensa i el desbordament de rius han causat mig milió d'euros en danys a carreteres, camins i equipaments a les comarques de Ponent, segons càlculs de la Diputació de Lleida.

Sols a Cervera, l'afectació superarà els 150.000 euros. “L'Ondara i el Sió han destrossat completament les peixeres de Vergós i Prenyanosa, que havíem arranjat recentment. I s'ha emportat el pont de la font de Filol”, ha explicat l'alcalde Ramon Royes. També ha malmès l'accés a finques agrícoles, per la greu afectació de camins. “La prioritat és trobar els ajuts per reparar els camins”, que podrien venir de la Diputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia