El rastre de l'aigua
Comença l'avaluació de les destrosses de la llevantada en finques i equipaments urbans
El govern “estudia mesures d'emergència”, afirma el conseller d'Agricultura
La pluja garanteix aigua pera catorze mesos
El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va visitar ahir diversos punts de la Segarra i l'Anoia afectats per les pluges torrencials de dilluns passat. A més del desbordament del riu Sió, la llevantada també va causar el desbordament de l'Ondara a Cervera. Els desperfectes en aquesta zona es concentren en camins rurals i finques agrícoles.
Ciuraneta ha reconegut que valorar els danys que van provocar les riuades en una sola visita “és complicat”, per la qual cosa els serveis territorials estan treballant per calcular com ha afectat el territori i les finques agrícoles. A Cervera, l'Ajuntament ja va fer, dimarts passat, una primera estimació dels danys per sobre dels 150.000 euros. Els desperfectes es concentren a la via verda a l'entorn de l'Ondara, que es va inaugurar fa poc més d'un any. A la capital de la Segarra, les inundacions també van destrossar completament les peixeres de la Prenyanosa i Vergós, condicionades recentment, i fonts. El paer en cap de Cervera, Ramon Royes, ha declarat: “Ens trobem davant d'una situació que requereix una intervenció immediata per recuperar l'accessibilitat als camins i netejar la llera dels rius.” A banda dels camins d'accés a les finques, els pagesos han perdut el sembrat dels camps de cereals –escombrats per l'aigua–, que caldrà reposar. El conseller ha assegurat que “el govern de la Generalitat no només fa acte de presència, sinó que també està estudiant mesures d'emergència que es podrien materialitzar en forma d'una línia d'ajudes”. Després de reunir-se també amb els alcaldes de la zona, com ara els dels Plans de Sió, les Oluges i Sant Ramon, el conseller considera que la visita serveix per “posar deures” a tots els departaments del govern amb competències sobre els danys i mirar de trobar solucions. A més, ha remarcat que pertoca trametre al govern de l'Estat que “aquí hi ha hagut un problema important” i mirar així de ser “capaços de posar els recursos necessaris per rehabilitar-ho”.
Agramunt
Pel que fa a la sol·licitud de declaració de zona catastròfica que va demanar l'Ajuntament d'Agramunt després de la tragèdia al geriàtric i els desperfectes en 50 habitatges de la vora del Sió, Ciuraneta ha reconegut que serà difícil que l'Estat l'atorgui. Malgrat això, considera que “caldrà prendre alguna mesura”, similar als mòduls d'afectació fiscal que es tramiten amb el ministeri en el cas dels danys en l'agricultura. Tot plegat “s'ha d'acabar concretant”.
Reserves d'aigua
D'altra banda, els embassaments de les conques internes han guanyat més de 50 hm³, arran de la llevantada que va afectar tot el país. Així, i segons dades de l'ACA, les pluges han fet possible que s'hagi passat del 67% (466 hm³) de reserves a les conques internes registrat el 31 d'octubre al 74,5% actual (517 hm³). Aquests volums encara es poden incrementar lleugerament per les aportacions des de les capçaleres dels rius. Amb les reserves actuals es poden garantir les demandes per a un període de 13 o 14 mesos. Fa un any els embassaments se situaven al 83% de la seva capacitat, amb 580 hm³ emmagatzemats.