Successos

Seguretat

Els buscadors perduts

Les pluges han fet sortir bolets a dojo, són molts els caçadors que van a buscar-ne i els bombers es fan tips de fer sortides per anar a buscar boletaires perduts als boscos

Ha plogut molt, han sortit bolets a dojo i cada vegada són més les persones que surten cap al bosc a buscar-ne (els programes de televisió ho han incentivat molt). I com més gent ronda pels boscos, més fàcil és que es perdi algú i, com a conseqüència, els equips de rescat, amb els bombers al capdavant, es fan un tip d'anar a buscar gent perduda als boscos.

Aquest cap de setmana, tal com ja es temien, a les comarques gironines han hagut de fer nombroses sortides per anar a buscar boletaires extraviats que, sortosament, han pogut ser localitats o, en alguns casos, reorientats cap a la senda correcta.

Divendres al vespre van haver de sortir a buscar un home perdut pels boscos de Llagostera, després que la família alertés que havia marxat a caçar bolets i no tornava. Va ser un xic dificultós perquè els familiars no sabien el lloc on havia anat i ni tan sols van aportar les dades del cotxe amb què anava. Però els bombers van aconseguir trobar el vehicle i a partir del lloc on era finalment, quan ja era negra nit, van trobar el boletaire sa i estalvi.

Diumenge cap a les nou del vespre es va repetir una situació semblant. Un home de 72 anys que havia sortit a caçar bolets a dos quarts de quatre i que havia de ser a casa a les set, hora que ja és ben fosc, no havia aparegut. Se sabia que havia anat per la zona de Santa Pellaia, al cor de les Gavarres. A tres quarts d'onze de la nit, els rescatadors el van sentir cridar en una zona boscosa dins de l'ampli municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, i el perdut va poder tornar a casa sense passar cap nit al ras.

També van demanar auxili, en aquest cas ells mateixos pel mòbil, una parella d'uns quaranta anys que no sabien trobar el camí de tornada mentre baixaven des del Far pel grau de Santa Anna. En aquest cas, una reorientació va facilitar el retorn dels desorientats.

També es va haver de fer sortida diumenge a les sis de la tarda per anar a buscar dos adults i tres nens que havien sortit de Quart i que finalment van ser localitzats en bon estat al Montnegre. I a Arbúcies, a les cinc de la tarda, es va fer la recerca d'una dona de 84 anys, que també va ser trobada sana i estàlvia. Divendres, també a Arbúcies, va haver-hi un altre cas de persona perduda. Un home de 55 anys, que s'havia quedat al cotxe mentre la seva dona anava a fer una visita al castell de Montsoriu. I quan ella va tornar, l'home no hi era, i va alertar emergències. El van trobar en bon estat. I els bombers encara van tenir més feina: un grup es va extraviar pujant a Núria pel camí dels Enginyers a Queralbs; uns campistes es van perdre camí dels gorgs de Campdevànol.

I molts dels perduts buscats no anaven prou preparats per haver de suportar una eventual nit al ras. Els bombers es fan tips de repetir les recomanacions per anar al bosc, que valen per a boletaires i muntanyencs. S'ha de preveure el temps que farà, s'ha de dur bon calçat i roba d'abric, i un telèfon mòbil amb la bateria carregada. Però com que els mòbils no sempre tenen cobertura i acaben la bateria, és molt aconsellable dur un xiulet per fer-se sentir si estàs perdut. I una lot per fer-se veure de nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia