La Lleona es torna a quedar sense petons
Retiren els esglaons de l'escultura per la mort accidental d'un turista francès
L'Ajuntament de Girona té previst posar-ne uns de nous més segurs i amb baranes
La Lleona es torna a quedar sense petons. Set anys després que l'Ajuntament de Girona retirés els esglaons per arribar al cul de la Lleona per evitar el contagi de la grip A, la imatge s'ha repetit. El consistori ha decidit treure-les, aquest cop per la mort, diumenge, de Joseph Polizzano, un turista francès de 75 anys que va caure des de dalt de l'escala mentre intentava complir la tradició de fer un petó al cul de la Lleona. Els fets van passar dissabte, quan, acompanyat de la seva dona i una altra parella, va relliscar amb la mala fortuna que en la caiguda es va colpejar el cap contra un escaló. El SEM i la policia local van anar a atendre el ferit, que va ser traslladat en ambulància fins a l'hospital Josep Trueta, on el van ingressar a l'UCI per la gravetat de les seves ferides. Hores més tard l'home va morir.
Des de dissabte, i arran de l'accident mortal, la Policia Municipal de Girona va acordonar aquest punt turístic perquè ningú hi pogués accedir. La mesura es va ampliar ahir, quan a les onze del matí operaris de l'Ajuntament van retirar els esglaons. “Després del desgraciat fet, primer vam optar per impedir-hi l'accés amb unes tanques i posteriorment hem desmuntat totalment l'escala”, va explicar el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Josep Alcalà. Va dir que ho havien fet de forma provisional, fins que trobin una solució definitiva. “Hi posarem una escala nova i més segura, perquè així la gent hi pugui pujar altre cop”, va explicar Alcalà, que va descartar així que no en tornessin a posar cap més. “Cal que els tècnics revisin com està la legislació actual, i així adaptar-les i fer-les més accessibles a les persones”, va afirmar el regidor. Sobre la perillositat dels esglaons, des de l'Ajuntament s'assegura que mai havien rebut cap queixa sobre la seva inseguretat i, per tant, no s'havia detectat que hi podia haver un problema. Ara, en tot cas, amb la nova escala, hi posaran molt probablement unes baranes perquè la gent s'hi pugui agafar. El regidor de Via Pública va avançar que a hores d'ara encara no saben quan el monument recuperarà l'escala. “Ara els tècnics hauran de fer l'informe, després caldrà fer-ne el disseny, i posteriorment passar al procés de fabricació. Amb tot això no sabem quant tardaran”, va reconèixer Alcalà.
L'alcalde ho lamenta
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, a través d'aquest diari, va lamentar “profundament aquesta tragèdia” i va mostrar el seu condol a la família. En aquest sentit, el batlle va recordar que el consistori ha estat al costat de la família de la víctima, fins al punt que la regidora delegada de Salut i Seguretat en el Treball, Eva Palau, que és metgessa de professió, es va traslladar a l'hospital. Sobre la retirada de l'escala, Puigdemont va afirmar que són “responsables” d'oferir la màxima seguretat, i que, per tant, s'havien de prendre mesures com la retirada de l'escala. “En 20 anys no ha passat res, però en tot cas buscarem la màxima seguretat per poder mantenir la tradició”, va concloure Puigdemont.
Una escala de fa 20 anys
Va ser el 15 de desembre de 1995 quan l'exalcalde de Girona Joaquim Nadal va fer el primer petó a la nova reproducció de la popular Lleona –la còpia anterior s'havia malmès–, que es va inaugurar a la plaça Pons Martí. Al costat de la singular escultura sobre una columna situada davant de l'església de Sant Feliu de Girona, s'hi va instal·lar una escala metàl·lica. Els mateixos esglaons que 20 anys després s'han retirat per evitar nous accidents, com la mort de dissabte del turista francès.
La rèplica de la Lleona, que va ser fabricada al taller Can Pericot de Fornells de la Selva, es va realitzar a partir d'un motlle de guix. La nova còpia va ser feta amb pedra artificial, en comptes del guix pedra amb què s'havia fet la versió que es va retirar l'any 1995. La part inferior de la columna era la més malmesa del monument, ja que havia hagut d'aguantar el pes d'aquells que s'hi havien volgut enfilar per fer-li un petó. Les restes de la Lleona original es conserven actualment al Museu d'Art de la ciutat. La peça, que fa 372 centímetres d'alçada, data del segle XII i ja des dels seus inicis va significar un punt d'atracció per als ciutadans i visitants, que van estendre la creença que fent un petó al cul de l'animal s'aconseguiria ser un autèntic gironí, o en cas que l'individu fos foraster, de ben segur que tornaria a la ciutat. Les cròniques de l'època ja deixen constància d'una frase molt coneguda entre els gironins: “No pot ser veí de Girona qui no faci un petó al cul de la Lleona.” De moment, aquells que fins ara no havien fet cas de la tradició, hauran d'esperar unes setmanes si volen complir el ritual.
“El risc zero no existeix”
Diversos regidors a l'oposició a l'Ajuntament de Girona es van pronunciar ahir sobre el malaurat accident i la reacció del consistori amb la retirada de l'escala. És el cas de Laia Pèlach (CUP), que va reconèixer que “el risc zero no existeix” i que sempre suposarà una “dificultat” qualsevol element que s'hi posi per accedir al monument. “No conec en detall el cas, però com a mesura urgent, no em sembla malament la retirada de l'escala”, va assegurar. “Ara cal valorar per després trobar una solució definitiva per evitar riscos i que no hi pugui haver més casos com aquest”, va concloure.
Per la seva banda, Sílvia Paneque (PSC) no va voler entrar específicament a valorar les circumstàncies i les causes de l'accident, en espera de llegir l'informe que redactaran els tècnics municipals. En tot cas, la regidora socialista a l'oposició sí que va considerar “molt positiu” que s'hagi retirat l'escala de forma preventiva. “Les escales les conec i les he pujat”, va dir Paneque, que hi va afegir que “tot el que vagi a millorar la seguretat, serà en positiu”, referint-se a la més que probable substitució de les escales actuals.
Per la seva banda, Maria Mercè Roca (ERC) troba lògic que “davant d'una mort tan fortuïta” l'Ajuntament hagi pres la mesura de retirar provisionalment l'escala. “L'Ajuntament ha fet bé, perquè s'ha produït un succés tràgic i no seria correcte si no s'hagués actuat així”, va sostenir Roca. “El més sensat és augmentar la seguretat en un monument destacat com aquest”, va concloure.