Successos

Tornen a detectar la banda d'estafadors de l'asfalt

Detenen un noi irlandès de 19 anys que va oferir a tres empresaris de Cassà obres d'enquitranament de molt mala qualitat

L'Ajuntament de la Cellera alerta que el grup ha rondat per la població

Una oferta temptadora que pot acabar resultant massa cara. Per prevenir possibles afectats d'una banda que simula ser d'empresaris del món de la construcció, l'Ajuntament de la Cellera de Ter va emetre ahir un comunicat d'alerta. Des del consistori s'informa els veïns que, últimament, s'ha detectat per la zona un grup que ofereix als propietaris de camins i parcel·les dur a terme un asfaltatge a molt bon preu al metre quadrat. L'alcalde de la Cellera, David Sarsanedas, explica que van decidir advertir la població i els municipis de l'entorn arran de l'avís d'un veí, a qui suposats membres d'aquest entremat van proposar asfaltar un camí a un cost baix. L'home no ho va veure gens clar i va comunicar la situació al consistori, que precisament ahir va rebre un altre senyal d'alerta, aquest cop des de l'escola bressol municipal. Segons una treballadora, un ciutadà amb accent estranger va acudir al centre a oferir asfaltar l'accés, que és de sorra i grava. L'empleada, que el va fer marxar, curiosament havia rebut la mateixa oferta de pavimentar un camí prop de la masia on resideix just uns dies abans.

A les comarques gironines, ja havien actuat temps enrere especialistes d'aquest modus operandi. El 2012 hi va haver víctimes a la Garrotxa i al Baix Empordà. Veïns a qui van convèncer es van trobar que l'asfaltatge era de molt mala qualitat. S'esmicolava amb facilitat perquè hi posaven una capa molt fina. Per justificar que el preu sigui tan econòmic, de fet, posen normalment com a excusa que el material que faran servir ha sobrat d'altres obres o que tenen quitrà calent i que, si no, l'hauran de llançar. Si els afectats es neguen a pagar pel mal resultat, la banda els extorqueix amenaçant-los, per exemple, de cremar-los les propietats. En altres ocasions, demanen part dels diners per avançat i desapareixen; o bé sí que realitzen l'asfaltatge i reclamen després un preu més elevat del pactat.

Aquesta organització que últimament ronda per la demarcació la integren ciutadans irlandesos. El grup ha delinquit a punts de l'Estat espanyol i també a d'altres països d'Europa. D'ençà de la reaparició, a les comarques gironines per ara no s'ha denunciat cap cas de ningú afectat, si bé es té constància que han fet intents. El 28 de gener els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement que havien mirat d'enganyar tres empresaris de Cassà de la Selva. Cap d'ells va acceptar les obres i van trucar a la policia. Gràcies al seu testimoni, els agents van saber amb quin cotxe es movia un dels membres de la banda (el que havia anat a veure els negocis). La policia va fer recerca i, al vespre, el va localitzar a l'aparcament del McDonald's del Mas Gri de Girona. Van vigilar el vehicle i, vint minuts més tard, un jove va sortir del local de menjar ràpid i es va dirigir a l'automòbil. Els Mossos el van aturar i li van requerir que s'identifiqués. El noi, de 19 anys i de nacionalitat irlandesa, va presentar un carnet de conduir fals i va ser detingut per un delicte de falsificació de document públic. Al turisme hi duia roba d'operari de carretera que feia olor de quitrà. Aquest jove va ser un dels arrestats en l'operació que va dur a terme la Guàrdia Civil el 2014 a Albacete. La xarxa havia actuat tant en aquesta província com a les de València, Sevilla, Ciudad Real, Múrcia, Cadis, Osca, Ourense i Granada; i es calcula que havia arribat a estafar 40.200 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.