Successos

Afluixa el temporal de pluja i nevades

La mala mar fa tallar l'accés al tram central del passeig marítim de Lloret

La neu arriba a cotes altes de la Selva

L'entrada d'una per­tor­bació pro­ce­dent de l'Atlàntic, que dis­sabte va por­tar neu i pluja, va per­dre força ahir. Mal­grat que la bor­rasca va aflui­xar i es va anar allu­nyant de Cata­lu­nya, encara es van regis­trar neva­des des­ta­ca­bles, sobre­tot en cotes supe­ri­ors als 700 i als 800 metres. A la demar­cació de Girona, aquest diu­menge les vol­ves van tor­nar a fer acte de presència al Ripollès, a l'Alta Gar­rotxa, a la Cer­da­nya, així com a la Selva. D'entre el llis­tat de pobla­ci­ons en què es va viure l'estampa blanca hi ha Ripoll, Gombrèn, Molló i Pla­no­les, on a quarts de vuit del matí hi havia un gruix de neu d'uns cinc centímetres. També se'n van acu­mu­lar entre 15 i 18 en cotes altes de la Selva, com ara en punts situ­ats a 1.300 metres sobre el nivell del mar. I, tal com s'espe­rava i es desit­java a les esta­ci­ons d'esquí, des d'ahir a la mati­nada encara va aug­men­tar més la quan­ti­tat de neu nova que van rebre i que els per­metrà garan­tir la tem­po­rada fins a Set­mana Santa. Va ser el cas, entre d'altres, de les ins­tal·laci­ons de Vall­ter 2000, a Set­ca­ses, on hi havia grui­xos de 30 centímetres; i les esta­ci­ons mete­o­rològiques indi­ca­ven que s'havien api­lat uns 45 cm a Núria (1.971 m) i 16 a Ull­de­ter (2.410 m).

Pro­tecció Civil va man­te­nir l'alerta del pla espe­cial d'emergències per neva­des a Cata­lu­nya (Neu­cat). En l'aspecte viari, a les comar­ques giro­ni­nes hi va haver tres car­re­te­res on era obli­ga­tori l'ús de cade­nes: a la GIV-4016, a
Toses; a la GIV-5264, de Cam­pro­don a Set­ca­ses (i amb l'accés a Vall­ter 2000 tan­cat des d'aquesta via) i a la C-38, de Cam­pro­don a coll d'Ares. A banda, la nit de dis­sabte a diu­menge els Bom­bers no van haver d'aten­dre cap ser­vei pel tem­po­ral a la demar­cació de Girona. No va ser fins a tres quarts de vuit del matí que els efec­tius van ser reque­rits per la reti­rada d'un arbre que va caure a sobre d'uns cables a la GI-551, a Santa Coloma de Far­ners. Hi havia, així mateix, presència de neu i gel a l'N-260, a Pla­no­les, on era pro­hi­bit el pas de vehi­cles de més de 3.500 kg.

També va anar min­vant l'epi­sodi més sever de plu­ges. Les pre­ci­pi­ta­ci­ons van començar de mati­nada per l'est, i van avançar pro­gres­si­va­ment del lito­ral cap a l'inte­rior. Es van comp­ta­bi­lit­zar 23 litres per m² a Port­bou, 12 tant a Espo­lla com a Cassà de la Selva, 8 a Girona i 16 a Núria; i en diver­ses zones de la Costa Brava va ser nota­ble la mala mar, amb ona­des de 2,5 metres, com ara a l'Empordà. La seva força també es va dei­xar notar a Llo­ret de Mar, on l'aigua es va men­jar bona part de la sorra i, per pre­venció, la Poli­cia Local va res­trin­gir l'accés de via­nants al tram cen­tral del pas­seig marítim.

LA XIFRA

23
litres d'aigua per metre quadrat
van caure a Portbou, 16 a Núria i 12 tant a Espolla com a Cassà de la Selva.

LA DATA

29.02.16
La previsió meteorològica
d'avui es caracteritzarà per la forta tramuntana, sobretot al litoral, i el temporal marítim.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.