Successos

El cas Inipro arriba a Viladecans

Detingut el primer tinent d'alcaldia per un possible delicte en adjudicació de contractes

L'afer arrenca d'una investigació a Tarragona

ERC ja havia denunciat el cas a la fiscalia i ara ho estudia Antifrau

L'administrador detingut, Ricard Campàs, és militant del PSC

La Guàrdia Civil va detenir ahir el primer tinent d'alcaldia de Viladecans, Joaquín Guerrero, en el marc de l'operació Amfiteatre, que investiga possibles delictes contra l'administració pública per l'adjudicació de contractes a l'empresa Iniciatives i Programes (Inipro), amb seu a Viladecans. En la mateixa operació es van detenir l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona Gustavo Cuadrado i dos empresaris: Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, i Enrique Miró. Durant el matí es van fer escorcolls als ajuntaments de Tarragona, Viladecans, Palau-solità i Plegamans; a dues empreses de Barcelona i Viladecans; a un despatx professional a Viladecans i un altre a Reus, i als domicilis dels quatre detinguts.

La investigació va arrencar a finals de l'any passat per una denúncia de la CUP per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'un contracte de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona a Inipro, especialitzada en la gestió de serveis educatius i socials i que té diverses filials. El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona investiga un contracte del 2010 d'atenció a immigrants i prorrogat al marge de la normativa de contractació el 2011 i el 2012, malgrat els avisos de Secretaria i Intervenció Municipals. L'empresa va presentar 21 factures que sumaven 215.000 euros. El jutge creu que els pagaments podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públiques. Segons la CUP, “el 93% de les contractacions del tramat [d'Inipro] es fan a municipis governats pel PSC”.

A Viladecans, on el jutge ha detectat similituds, el dispositiu policial es va concentrar a la seu de l'àrea d'Economia i Gestió Interna, que depèn de Guerrero i on la Guàrdia Civil va demanar cinc contractes adjudicats a Inipro el 2008, el 2009 i el 2011 i un altre relatiu a un procés de provisió de borsa de treball. Els agents van requerir la presència de l'edil a les dependències.

En el cas de Palau-solità i Plegamans, la comissió judicial i els agents es van presentar a l'ajuntament per demanar informació sobre uns expedients administratius relacionats amb la prestació de serveis corresponents al 2009, quan a la ciutat governava CiU. En aquest cas no hi va haver cap detenció ni es va requerir la presència de cap càrrec polític.

ERC ho havia denunciat

En el món polític de Viladecans el cas no ha provocat sorpresa, ja que l'adjudicació de serveis a Inipro havia provocat la sospita de partits de l'oposició. És el cas, sobretot, d'ERC, que va presentar el 2014 a la fiscalia, i posteriorment a l'Oficina Antifrau en no haver prosperat la denúncia inicial, un escrit que alertava d'un abús d'autoritat en l'adjudicació a Inipro de la gestió de les llars d'infants municipals. Els republicans van alertar que, el 2003, la gestió d'una llar d'infants va ser adjudicada a Inipro i que l'empresa va guanyar entre 10.000 i 15.000 euros per exercici durant els quatre anys que va gestionar el centre. En cas que els beneficis superessin el 5%, l'excedent s'havia de retornar al consistori o bé reinvertir-lo en la llar d'infants. No es va fer cap de les dues coses, i ERC es preguntava per la destinació dels guanys, apuntant a un possible cas de finançament il·legal del PSC.

Inipro va gestionar posteriorment tres llars d'infants més mitjançant la filial Educare a través d'un procés ple d'irregularitats, segons ERC. La denúncia no va ser admesa per la fiscalia, i els republicans ho van presentar llavors a l'Oficina Antifrau, que sí que ho està estudiant. Inipro-Educare gestionen fins a final d'aquest curs les quatre llars d'infants municipals, i els republicans demanen que s'estudiïn les titulacions de les treballadores i les directores, perquè sospiten que no s'ajusten a la llei. També afirmen que Inipro guanya moltes licitacions en diferents municipis i diuen que hi ha relació directa de les empreses d'Inipro amb el PSC. L'administrador detingut, Ricard Campàs, és de fet militant del PSC.

La resta de l'oposició demana explicacions a l'alcalde, el socialista Carles Ruiz, sobre l'afer després de la detenció del seu primer tinent d'alcaldia, que anava de número dos a la llista del PSC en les passades eleccions. El portaveu del PP, José Padilla, va afirmar que els fets “són extremadament greus”, mentre que Purificación González, de Viladecans Sí que es Pot, va recordar que l'última dècada Inipro ha aconseguit contractes per valor de set milions d'euros, “alguns mitjançant concursos sense publicitat com el que s'està investigant a Tarragona”. CDC i Ciutadans es van afegir a la petició d'explicacions. El govern local es va limitar a reiterar la seva col·laboració amb la justícia.

La situació és extremadament greu. Els veïns tenen dret a saber si s'han comès o no irregularitats
José Padilla
Portaveu del PP
Manifestem la disposició a col·laborar amb el jutjat en la seva investigació
Ajuntament de Viladecans
La vinculació del consistori amb Inipro és un assumpte de debat permanent
Purificació González
Portaveu de Viladecans Sí que Pot
No estem sorpresos, fa temps que denunciem la relació d'interessos entre el PSC i Inipro
Bàrbara Lligadas
Portaveu d'ERC

Inipro: un vell conegut al Baix Llobregat

Rosa M. Bravo

Aquest no és el primer cop que les adjudicacions a Inipro estan sota sospita, ja que el 1999 la fiscalia del TSJC va denunciar el que va ser alcalde de Sant Boi fins al 1997, Xavier Vila, per un presumpte delicte de finançament irregular del PSC. La denúncia va arrencar de l'adjudicació a Iniciatives i Programes (Inipro) d'un estudi sociològic de la població marroquina local que va costar set milions de pessetes. Segons la denúncia, que va tramitar un jutjat de Sant Boi, el contracte, fragmentat en quatre parts de manera que va eludir el concurs públic, es va adjudicar a Inipro argumentant l'experiència que acumulava l'empresa en treballs relacionats amb el col·lectiu immigrant. L'estudi, però, va ser encarregat per Inipro, que tenia com a responsables alguns militants del PSC, un tècnic municipal que presentava com a sociòleg sense que tingués la formació reglamentària. La querella contra l'alcalde per la presumpta malversació va ser finalment arxivada pel jutjat.

La relació amb Inipro, d'altra banda, li va costar el càrrec a una regidora socialista de l'Hospitalet. El 1998 la llavors edil de Joventut, Maria Freiría, va haver de dimitir en descobrir-se que havia treballat per a Inipro mesos abans que defensés en un ple municipal l'adjudicació a aquesta empresa d'uns serveis de l'àrea que presidia. Inipro ha prestat serveis a altres consistoris de l'àrea metropolitana, com ara Cornellà, Rubí, Sant Just, Montcada i Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.