MEDI AMBIENT
Sospiten que el foc de Blanes es va deure a una negligència
És la hipòtesi principal amb què treballen els Agents Rurals, que han estat recollint indicis a la zona del Vilar on es van iniciar les flames
Els bombers el van aconseguir donar per controlat ahir al matí
La suma d'esforços dels efectius d'emergències, que van continuar treballant ahir de manera incansable per combatre el foc que s'havia declarat diumenge al turó del Vilar de Blanes, va permetre que el poguessin donar per controlat a un quart d'onze del matí. La investigació sobre el seu origen segueix oberta, si bé les primeres hipòtesis indiquen que les flames haurien començat per una negligència, derivada d'una acció humana. S'ha arribat a aquesta conclusió després d'inspeccionar a fons la zona i comprovar que l'incendi no va poder desencadenar-se per cap línia elèctrica ni tampoc per un llamp, ja que s'han repassat els registres dels que han caigut els darrers dies. Aquestes indagacions les duen a terme els Agents Rurals, que ahir van delimitar el punt d'inici del foc i també hi van estar recollint indicis.
El que per ara es té clar és que va ser provocat per “una activitat o una acció de l'home” i, partint d'aquesta base, el que s'està intentant descobrir és si va ser calat de manera intencionada o es va deure a una negligència involuntària o a un error. Així ho va explicar ahir a aquest diari el cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases. “Estem treballant per saber si, al darrere dels fets, hi va haver la voluntat de causar l'incendi. De ben segur, estaríem parlant d'una negligència, derivada d'una activitat humana, de tal manera que no es considera que fos fruit d'una causa natural o d'un incident elèctric.” Si es confirmés, seria el segon foc forestal per una negligència a les comarques gironines en només cinc dies, després que dimarts passat unes persones que recollien bruc a la serra de Coguls de Santa Coloma de Farners llancessin a terra burilles de cigars i una s'encengués.
Els càlculs dels Agents Rurals recullen que l'incendi ha afectat 26,93 hectàrees. La major part del terreny cremat correspon a massa arbrada (26,52 ha), seguida a molta distància per pastures (0,33 hectàrees), 0,08 hectàrees són de matoll i la resta, conreus. Al llarg de la nit de diumenge a dilluns, 27 vehicles dels bombers van estar remullant tot el perímetre i no es van produir revifalles. I, des d'ahir a primera hora, el dispositiu es va eixamplar, arribant a les 34 dotacions terrestres. A aquestes unitats s'hi van sumar quatre mitjans aeris, que s'hi van reincorporar en fer-se clar.
El foc es va originar diumenge, a la una del migdia, al turó del Vilar. Es van desallotjar 310 persones preventivament pel fum. A Blanes van ser evacuats diversos masos i les urbanitzacions de les Planes, el Vilar i la Fauna. També va ser desallotjada la urbanització Sant Daniel de Tordera i un hotel de Lloret. El mateix diumenge, a dos quarts de set de la tarda, tots els evacuats ja van poder tornar als seus domicilis.
LES FRASES
“Han estat al peu del canó”
L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va reiterar ahir el seu agraïment a tots els professionals dels cossos de seguretat i d'emergències que “han estat al peu del canó” treballant contra l'incendi. Va lloar tant la tasca dels efectius de Blanes, Lloret i Tordera com els que es van desplaçar provinents d'altres punts d'arreu de Catalunya i de Saragossa. Lupiáñez també va aprofitar per demanar als ciutadans que evitessin anar a la zona on treballen els bombers, ja que va recordar que aquesta era “la millor manera d'ajudar a que puguin fer la seva feina sense interferències”. Junt amb altres autoritats, va fer bona part del seguiment de l'evolució del foc des del centre de comandament avançat, muntat a fora de la Ciutat Esportiva.