crims
Troben mort el masover de ca l'Artau de Vilobí d'Onyar
Els Mossos detenen un jove guineà que solia conviure amb la víctima i que va ser qui va avisar que havia trobat el cadàver
El sospitós diu que no va matar Josep Freixes, que tenia muntat un taller de cotxes vells
Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir Sayon Kourouma, un home de nacionalitat guineana de 21 anys, com a sospitós de la mort de Josep Freixes, el masover que vivia al mas ca l'Artau, situat al veïnat de Santa Margarida de Vilobí d'Onyar. Hi ha constància que pels volts de les 9 del vespre de dimarts Freixes encara era viu, ja que se'l va veure en un bar de la població. A quarts d'onze del vespre, un noi guineà, que en ocasions pernoctava al mas Artau, va alertar la policia dient que quan havia arribat a la casa s'hi havia trobat el masover moribund. Quan van arribar van trobar la víctima estirada al costat d'una furgoneta que hi havia aparcada al pati exterior de la masia. L'home tenia ferides que evidenciaven que havia estat objecte d'una mort criminal. Tot indica que Freixes va morir colpejat amb una mena de garrot o estaca, amb què li haurien provocat també una ferida a la zona del coll. Passades les dues de la matinada es va fer l'aixecament del cadàver, i les investigacions fetes durant la nit van derivar en la detenció del jove guineà que havia alertat del crim com a sospitós de l'homicidi.
L'escenari del crim, ca l'Artau, un mas amb història, havia estat convertit pel masover Josep Freixes en una mena de taller mecànic o deixalleria de cotxes. Freixes, que havia tingut algun problema amb la policia quan residia a Lloret per la seva activitat en el negoci de la compravenda de vehicles, havia traslladat aquest negoci a ca l'Artau.
A la furgoneta Volkswagen propietat de l'empresa de neteges forestals que regenta el veí del mas del costat, hi havia la documentació de la víctima. Aquest cotxe l'havia estat conduint Freixes durant el dia, segons van manifestar diversos testimonis. I també van comissar un Citroën que en alguna ocasió conduïa el noi que ara ha estat detingut. Durant tot el matí, la policia científica dels Mossos va inspeccionar a fons l'escenari del crim (fins i tot es van enfilar amb una escala dalt d'una olivera) i van recollir indicis a terra, al Citroën, a la furgoneta i també en un vehicle tot terreny aparcat sota l'olivera, d'on es van endur una sabata vella que era damunt del capó, entre altres proves. Dels peus d'aquest vehicle també se'n va agafar i recollir com a indici un tronc.
El detingut, que va passar el dia als calabossos de la comissaria de Santa Coloma de Farners i que ahir es va acollir al seu dret a no declarar davant dels Mossos, manté que no ha tingut cap vinculació amb la mort de Freixes. El jove guineà assegura que tenia molt bona relació amb Freixes perquè aquest el deixava estar dins del recinte de la casa i dormir dins del cotxe. Afirma que dimarts, quan va arribar al mas, el va trobar estès a terra de panxa enlaire, i que quan s'hi va acostar va veure que balbucejava com si volgués dir alguna cosa i que li sortia sang per la boca. El noi manté que ell, pensant que Freixes havia tingut algun tipus d'accident o caiguda, va intentar auxiliar-lo, i que en aquesta operació es va tacar de sang, i que després també va tacar de sang algun dels vehicles que hi havia al pati del mas. El jove diu que, tacat de sang com anava, va demanar ajut a una veïna i que aquesta va trucar a l'ambulància i als Mossos.
Està previst que el detingut, defensat pel lletrat Óscar Álvarez, passi a disposició judicial demà divendres.
Un mas històric, amb capella i tot, esdevingut cementiri de cotxes
L'escenari del crim és el mas Artau, una masia del segle XVII, durant dècades habitada per la família que donava nom a la casa. La masia, tal com s'assenyala en el rètol que hi dóna entrada, té a l'interior una capella dedicada al Sagrat Cor, i fins fa uns cinquanta anys fins i tot s'hi celebraven aplecs, que organitzaven de manera particular els propietaris de la masia. Actualment, des de feia aproximadament un any, la masia estava habitada per Josep Freixes, en qualitat de masover. Freixes, que era originari de Blanes, no s'havia empadronat a Vilobí d'Onyar. Freixes havia muntat al mas Artau una mena de taller mecànic i de planxisteria, i als afores del mas s'hi acumulaven molts vehicles vells, a alguns dels quals només els quedava la carrosseria. Freixes es dedicava a comprar vehicles vells, entre els quals furgonetes d'empreses com ara Telefónica, abans que anessin a la deixalleria i els aprofitava per a peces o els reparava.
El cos de la víctima va ser trobat estès damunt d'un vehicle, una furgoneta propietat d'una empresa forestal establerta en una casa veïna i que el dia anterior Freixes havia estat conduint. A dins de la furgoneta, els Mossos hi van trobar el DNI de la víctima. El vehicle va quedar comissat.